KEBUN KU : KANGKUNG HIDROPONIK

Semangat bercucuk tanam memang menjadi2 sekarang ni.  Buat masa ni masih menunggu benih2 yang disemai untuk memunculkan diri.  Setakat ni bendi, terung ngan sweet basil dah mula kuar.  Bendi pun dah alih masuk bekas lagi besar.  Baru je semai kailan ngan sawi.  Tak tahu nasib benih2 tu camne sbb lupa nak alih, benih2 terdedah ngan hujan lebat yang asik melanda saat menjelang malam sampai ke pagi.  Harap2 selamat le.....benih2 lain lama dah semai, rasanya mungkin tanah terlalu padat, percambahan akar tak boleh berlaku agaknya....

Yang ni versi hidroponik tanam kangkung.  Lebih bersih.  Ini proses percambahan dalam masa 5 hari.  Prosesnya pun mudah sahaja.  Hajat nak buat untuk bayam, tp benih bayam terlalu halus, tak boleh nak semai menggunakan penapis seperti ini.

First step, rendam biji benih dalam air sekadar sama paras menggunakan penapis dan bekas sebagai teknik hidroponik.  Kemudian benih tu saya simpan dlm bilik mandi sahaja, letak le tempat yang bersih.  Selepas 2 hari saya keluarkan biar terdedah cahaya pagi selama 2 hari tp elakkan terkena hujan.
 

 Sekarang dah tinggi dan dah hampir penuh bekas.  Saya nak semai sebekas lagi buat sambungan stok.  Later saya update citer pokok nih.


Ini parker neem oil ngan max bloom untuk pertumbuhan pokok dan penjagaan daun2 dari serangan serangga.  Baru guna 2-3 kali untuk pokok cili ngan strawberi.  Belum dpt nak bagi feedback hasil penggunaannya lagi.  Neem Oil ni hasil dr pokok semambu, saya baru dalam proses nak tanam sendiri pokok semambu.  Biasa orang gunakan daunnya untuk ubat demam campak supaya tak gatal.  Kalau nak buat sendiri minyak neem ni pun boleh, campuran daun dengan bunga cengkih yang dikisar dan dimasak selama berjam2 sehingga menghasilkan minyak.  Saya tak ada masa dan tak berapa rajin jadi cari yang dah siap.  Ini versi 500 ml sahaja berharga dalam RM58.  Rasa mcm mahal tp dari satu segi jimat berbulan2 rasanya sebab cuma gunakan 2.5ml sahaja kapasiti minyak dicampur dengan 1000 ml air dan 1 sudu kecil cecair pencuci (yg buat basuh pinggan) dan semburkan ke daun2 pokok yang ada serangan serangga.  Max bloom pula berharga RM70 (x termasuk pos harga2 yang disebut), pengunaan pun sama cuma lebih sedikit 1ml mix dengan 1000ml air.  Siram le pada akar pokok/tanah atau semburan ke daun2 pokok 2 atau 3 hari sekali.  Saya order yang ini dari Sarawak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...