RESIPI : Nasi Goreng Seafood Daun Selasih

Saya suka makan daun selasih sejak2 mencuba masakan daging bakar di Danok, Thailand....sejak2 itu memang jadi kegemaran....sekarang dah gile berkebun, saya cuba menanam beraneka jenis basil/selasih nih.....hari ni guna hasil dr kebun kecik.....



Nasi Goreng Seafood Daun Selasih

Nasi Putih dalam 4 cawan

Kisar:
2 ulas bawang besar
1 inci halia
5 ulas bawang putih
Sejemput ikan bilis
2 sudu besar cili boh

2 ekor sotong - hiris halus
Isi ketam - dalam 1 cawan
Ikan bilis
2 biji telur
10 helai daun selasih thai - hiris halus
5 putik jagung muda - potong bulat2
Garam/Gula

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan tumis bersama 2 sudu gula. Kacau hingga kering. Masukkan sotong dan isi ketam. Kacau lagi. Masukkan ikan bilis dan putik jagung. Kemudian masukkan nasi, kacau sebati. Letakkan garam dan perasa jika perlu.Then pecahkan telur...kacau2 sebati. Akhir sekali masukkan daun selasih.

Siap!!!


posted from Bloggeroid

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...