RESIPI : Marshmallows


Marshmallow
Menghasilkan sebanyak 800gm marshmallow

3 sudu besar serbuk gelatin
1/2 cawan air sejuk

2 cawan gula castor
2/3 cawan corn syrup (boleh didapati di hypermarket)
1/4 cawan air
Secubit garam
1 sudu teh esen vanila
Gula serbuk - saya guna snow powder

Siapkan acuan dengan griskan ia menggunakan butter dan disalut dengan snow powder hingga ia rata.

Di dalam mangkuk yang besar, taburkan gelatin tadi ke dalam air sejuk dan biar ia terendam selama 10 minit.

Di dalam mangkuk yang lain, campurkan gula, corn syrup dan air. Panaskan dan biar ia mendidih sehingga mencecah suhu 250'C atau nampak gelembung air naik. Tuangkan ia ke dalam taburan gelatin tadi dan kacau dengan mixer perlahan2 selama 3 minit. Masukkan garam dan naikkan kelajuan ke kelajuan tinggi sehingga adunan naik 2 x ganda dan berhenti apabila adunan sudah berhenti kembang. Tuangkan ke dalam adunan yg telah disalut tadi dan biarkan ia sehari semalam.
Bila dah kering, barulah dikeluarkan dari acuan dan dipotong. Potongan tadi disalut dengan snow powder hingga ia habis.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...