KEBUN KU : KEBUN MINI KU lagi....

Silalah mem'boring'kan diri dengan status ari2 asik pasal kebun.....sabar aje le ya.....hehehe....apa nak buat, skrg ni musim berkebun.....sebab tengah seronok tengok perkembangan.....macam jaga anak kecik, step by step sekarang ni sumer 'crucial'....salah langkah sumer tak membesar sbb tak cukup zat....lagi susah jadi pokok sebab mereka tak mampu beritahu mereka nak apa, nak baja ke, nak cahaya matahari ke dan sebagainya....pendek kata sumer kita redah....

Sekarang ni proses mengalih sayur2 yang baru bertunas tu ke dalam bekas yang lebih besar, tengok nasib le ada yang mahu hidup, ada juga yang tidak.....tangan saya ni bukan le tangan hijau mcm sesetengah orang tua cakap....tp saya percaya kalau nak berbudi pada tanah, kita kena belajar dari mula....kena kenal dan tahu apa yang perlu atau tidak....mula2 kita mungkin gagal, lama2 kita akan serap ilmunya sedikit sebanyak....

Serangan binatang atau serangga seperti belalang tak daya saya nak bendung, sebab bukan le belalang species kecik2....ini species sekali ngap daun kunyit saya abis patah......sangat le besar dan selalu duduk melepak atas pokok durian belanda....mata saya rabun jadi tengok pun kena betul2 perhati.....setakat sekali pandang tak nampak apa2....

Ini cuma nak citer mengenai pokok2 atas tanah yang 'pinjam' sedikit padang depan umah.....daripada biar je mcm tu tanam je le sikit2....lagipun area tu budak2 tak gunakan untuk bermain sbb berbatu bata dan tak rata....kawasan tepi bendang ni sedikit bahaya sbb banyak binatang tak dijangka....jadi, biar je saya yang kerjakan.....jangan ada yang dengki sudah le sbb saya gunapakai sedikit padang tu ...kadang-kadang hati manusia tak de sapa tahu kan.....

 

Kiri : Pokok Gajus, Kanan : Daun Kunyit


Pokok Durian Belanda


Pokok Mempelam Harum Manis dan Mempelam Telur....


Pokok Mulberi saya semai dr keratan batang.....ada 4 dalam pasu, lagi 3 pokok saya nak biarkan besar di atas tanah.

  

Kiri : Aloe Vera, Kanan : Pokok Kari



Pokok Mempelam Harum Manis


Kiri : Betik, Kanan : Serai



Pokok Kelapa Pandan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...