Saturday, August 8, 2015

KEBUN KU : SEMAIAN BENIH2 BARU

 Kena sabar sungguh kalu nak berkebun bermula dengan biji benih......setakat ni, ini je semaian yang menampakkan hasil.....puas hati sebenarnya walaupun lambat betul nak tunggu tumbesaran satu-satu.

Yang kiri ni bunga telang.....2 minggu menyorok, sehari dua ni baru menampakkan diri.  Yang kanan ni pula anak pokok lada pepper.  Alhamdulillah, lepas semai tak lama terus muncul.

   

Ini lak benih2 yang baru dirembat dari mylestaryseeds.....mudah je order online.....dapat free satu pek anak benih.....baru semai 3 pokok....yang lain tunggu cari tapak semaian baru n tanah...ada yang tempah dari nursery berdekatan masih belum sampai2 lagi....kalu tanam agaknya dah berpucuk.....yang order dari China pun ada jugak, biasa le yang tu makan masa sebulan dua baru sampai....tp benihnya berbaloi beli sbb murah2......memandangkan stok yang sedia ada pun tak sempat nak semai semua, tak kisah le sampai lambat pun..


 Yang bawah ni kailan.....bila mood tabur benih tak bape ada, main campak je.....silap le pulak sbb terlebih banyak anak pokok yang tumbuh.....dah haru nak letak mana pokok bnyk2 nih..... 


Yang kiri ini pulak pokok sweet basil....kanan ni anak terung.....

     

Yang ini anak marjoram....herba.....lama gak tunggu, ingatkan benih dah tertimbus, alhamdulillah keluar gak....


Yang ini lak sawi.....ini pun satu, masa campak benih tak pk.....dah rapat2 pulak tumbuhnya, camne le nak alih nih....


Ini buat sambungan stok kangkung.....yang ada aritu tunggu besar nanti boleh semai....sementara tu ada le stok yang dah tunggu.....


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...