SWISS ROLL

Ini resipi recap dr zaman fotopages.  Tak pasti dah simpan ke belum.  Jadi ambil balik dan simpan semula di sini untuk rujukan di masa2 akan datang.


Swiss Roll
Recipe by Shida
Tested by Nina @ babybatriesyia

6 biji telur
4 biji kuning telur
190gm gula castor
1sk serbuk penaik
1 sudu besar ovalette
30gm air
100gm tepung
60gm tepung jagung
60gm mentega cair
1sk vanilla

sedikit jem atau cream untuk inti

caranya:

1. Campurkan semua bahan kecuali mentega cair ke dalam mangkuk pembancuh.
2. Putar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga kembang & kental
3. Kaup balikkan mentega cair ke dalam adunan sehingga rata
4. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar hingga masak dengan suhu 190C

Tips:

1. Biasanya untuk bakar swiss roll, kita memerlukan loyang yang lebar & agak besar. Jangan bakar terlalu lama. Kek ni kena masak cepat. Gunakan api yang agak kuat dalam 180 darjah celcius. Agak-agak dalam 10-15 minit sahaja.
2. Kalau nak buat perasa koko, kurangkan 20gm tepung dan tambahkan 20gm serbuk koko.

Tambahan:
1. gunakan acuan 14 x 14 cm
2. Adunan mesti benar2 kental - bila angkat x jatuh....
3. Satu lagi tip, yg saya buat - lepas jer kek masak, keluarkan dari acuan - gulung kek terlebih dahulu sebelum disapu buttercream, then baru bukak gulungan, baru disapu krim....gulung semula, insyaAllah kek x akan patah, elok jer gulungan dia nanti....
4. Jgn lupa, hanya kaup balikkan mentega cair dlm adunan, jgn kacau....supaya kek tetap kembang elok

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...