Monday, May 16, 2011

~Resipi Cupcake~



Amboi....baik hati aku sharing resipi ni lak......hehe.....walaupun ada kawan aku cakap dia pernah tanya sorang tokey kek yang dok dekat ngan aku nih, tapi resipinya rahsia dong......jangan main2 tau....rahsia tuh.....resipi yang ni kawan aku yang bagi, dia pun sangat2 le baik hati sharing resipi nih.....dan aku mintak izin ngan dia nak share resipi ni gak kat sini.....sangat mudah dan sedap.....cuba le.....kalu kena cara buat, mmg tak lekang dari solo cup....dlm apa2 pun yang kita buat, jangan over doing it le orang kata ya.....

Untuk resipi ni aku tukar teknik sikit ngan guna perasa.....kalu tak mmg butter cake biasa le ya....tak manis dan sangat2 balance le bagi aku rasanya.....

~Cupcake Pandan~

250 gm butter (kawan aku syorkan guna butter sejuk dari peti ais tp aku guna butter biasa je at room temperature)
1 cawan gula castor
4 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri (aku guna tepung biasa)
1 sudu besar baking powder
Esen Pandan + Pewarna Hijau

Putar butter dan gula sampai gebu.  Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan esen pandan dan pewarna hijau.   Kemudian, stop mixer dan masukkan tepung gandum tadi, gaul dengan spatula sahaja hingga sebati ya.  Jangan overdo/overmix.  Isi separuh adunan sahaja, bakar selama 40 minit dengan suhu 150'c sahaja.  Ikut suhu oven masing2 ya....if cupcake naik jadi cam dome dan merekah itu maknanya suhu oven anda terlalu tinggi.  So next time, turunkan suhu.....apa-apa pun, try and test tiap resipi dulu.....tak semesti first time tak jadi salah resipi....kadang2 salah sendiri.....ini kali kedua saya buat ni ya.....first time saya rasa kurang gebu, silap teknik sendiri....kali kedua buat baru keknya naik cantik.....

3 comments:

Ida Natrah said...

mmg teringin sgt nak buat cc nie,,biler ader ersipi camnie,,,makin terasa nak buat,,,tq yer nina coz sudi share resepi dan kongsi ilmu nie yer

BATRIESYIA-HOMEMADE said...

Sama2 ida....silakan cuba nanti....

fynies said...

hye pa!!! heheheh
i mmg suke blog penuh resepi http://fynie-luv.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...