~Gulai Udang Masak Lemak~


Menu hari cuti....sempat lagi balik dari kerja overtime balik masak2 lak....saja nak menghabiskan stok yang ada di dalam peti ais.....nak kosongkan je dalam tu lepas ni.....belek2 dalam peti masih ada udang besar2.....hmm.....jenuh gak pk nak masak apa....yang pedas2 tak boleh sbb anak2 tak nak makan nanti......santan kotak pun dah tinggal sekotak je......stok pun dah abis.....nak tak nak kena pk nak buat lauk apa yang ada kuah.....adus...pening gak pk.....orang tunggu nak makan je, nampak mudah je tang tu.....kita yang haru biru pk nak masak nih....last2 teringin nak masak buat masak lemak cili padi sebenarnya....tp cili padi kena campak le dari senarai bahan sbb nanti anak2 tak makan gak.....maka jadi le menu nih.....adus....sedap2.....anak2 pun sangat2 le suka...

~Gulai Udang Masak Lemak~

Udang sederhana besar - secukupnya
1 batang serai - diketuk2
1 kotak santan kecil + 1 1/2 cawan air
2 ulas bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 keping asam keping
2 sudu besar serbuk kunyit
2 biji cili padi - sekadar ketuk sedikit, nak pedas tumbuk le beberapa biji dan campak dlm periuk
Garam/Gula/Perasa secukupnya

Masukkan santan bersama serai di dalam periuk.  Masukkan serbuk kunyit dan biarkan mendidih.  Kemudian masukkan udang, bawang merah, bawang putih, asam keping dan boleh le diperasakan.  Kacau2 selalu supaya tidak pecah minyak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...