Saturday, May 28, 2011

~Cheezy Wedges~


Bukan KFC punya, bukan aku create gak.....kentangnya beli yang dah siap....malas punya pasal.....jalapeno cheese powdernya aku tempah ngan zura so yang tu kalu korang nak buat sendiri leh le order jcp nyer dari beliau.....korang nak reka sendiri sosnya tu pun boleh kot tp aku tak tahu caranya.....takat nak makan sekali sekala malas le nak ambik tahu cara buatnya pun.....tp sedap sungguh makan sampai tak sampai sehari abis sumer kentang yang aku beli....kena restock kentang lagi le nampaknya.....nak potong2 sendiri mcm tak kick yg dibeli.....hehe...

However, aku came across recipe Cheddar Cheese Sauce ni dan nak take note mana tahu one day tiba2 kerajinan datang untuk try sendiri......maybe rasanya tak sama tp meh tengok resipinya....

~Cheddar Cheese Sauce~
Source : about.com

4 sudu besar butter
1/4 cawan tepung gandum

Kacau di atas api yang sederhana selama 5 minit.

1/2 cawan susu sejuk**
+ 1 1/2 cawan susu (menjadikan 2 cawan keseluruhan)
Secubit serbuk buah pala
Sedikit serbuk cayenne (sejenis serbuk cili, setengah orang subsitute ngan lada hitam)

Masukkan susu ke dalam adunan pertama tadi.  Kacau perlahan2 kemudian tambahkan susu selebihnya dan kacau hingga sebati.  Masukkan secubit serbuk buah pala dan serbuk cayenne.  Masak adunan ini dengan api yang kecil dan kacau hingga pekat.

8 oz grated/shredded cheddar cheese
Garam secukup rasa

Tutup api.  Kemudian baru masukkan shredded cheddar cheese  secara berperingkat sambil dikacau  hingga semuanya hancur dan sebati.  Masukkan garam dan sedia untuk dimakan sebagai sos.

4 comments:

Marya Hana . said...

ya allah. betol2 terlior tgk cheese.... :)

BATRIESYIA-HOMEMADE said...

Marya Hana: hehe....ini le kalu buat sendiri....tak puas makan kat kfc asik ratah cheese sauce tu.....buat sendiri siap leh main cicah2 lak...hehe....

read quran said...

yummyyyyy yummmyyyy, will surely try it, thanks

BATRIESYIA-HOMEMADE said...

read quran : akak pun belum sempat try lagi ni.....asik tak de masa je....nanti kita try sama2 ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...