~Cerita Duka Fancy Cookies~



Camne aku nak start citer pasal cookies ni.....aku pun dah a bit tense ngan tuan yang order nih.....hanya tuhan yang tahu dan doa aku hanya tuhan sahaja yang boleh memberi pembalasan yang setimpalnya....maaf le ya buat si polan binti si polan nih....anda tuan yang buat order, anda tahu le cerita ni pasal siapa ya.....aku tak berniat nak bukak aib orang....tengok le tarikh pada cookies, dah dkt sebulan aku perap cerita nih.....ini le manusia yang bagi aku sanggup buat kerja haram.....maaf ya cik polan.....anda mmg manusia yang tidak bertanggungjawab.....nak kata anda bukan orang Islam, rasanya ya....jadi faham2 le ya kita hidup bukan setakat di dunia, tp di akhirat juga.....sehingga ke saat ini, aku cuma nak beritahu, aku tak halalkan samada anda makan atau tidak, atau masih cuba nak buat penafian atau apa alasan lagi yg anda nak bagi.....

Meh aku mulakan citernya mcm ni......mula2 dpt sms dr si polan ni pada 04 April.....aku soh email, then dpt le email dr si polan ni tanya pasal fancy cookies.....lepas dah 2-3 kali berbalas email, tup2 rupanya si polan ni dok kat klang, selangor......so si polan mintak aku poskan.....nak jadi citer, aku kata ok boleh je.....aku proceed order tu sbb pk kesian dia nak buat kenduri anak angkat katanya.....aku dlm masa sama aku dah remind, please buat payment dulu ya sblm aku poskan.....

Ting tong ting tong.....aku pun buat le cookies....sementara tunggu si polan kata nak bank in.....tunggu punya tunggu tak dak payment tp tak leh nak tunggu gak sbb cookies kena siapkan....kang tiba2 si polan ni kata dah bank in, bila masa aku nak buat kan.....dah le dia kata nak guna majlis hari sabtu, jadi dia kata kalu boleh nak soh pos sampai hari Jumaat......sblm tu aku dah remind si polan please bank in duit cepat2 sbb aku nak courier kotak tu segera, takut kalu lewat nanti tak sempat sampai hari Jumaat.....aku sms hari Rabu mlm....dpt reply esoknya bagitau :

"Wslm kak, sory kak smlm kurang sihat tido awl....hari ni saya bank in kan ye"

sampai le pagi Khamis aku tak dpt info dr si polan ni.....masa nak order beria2 nih sms aku, tup2 masa soh buat payment dia buat liat lak....mcm2 alasan dia bagi....oleh sbb pagi tu si polan ni tak info aku pasal payment lagi, memikirkan dia nak brg sampai hari Jumaat, maka aku pun dengan hati yang berat, poskan jugak barang tu tengahari tu......petang tu aku sms dia lagi....aku bagitau aku dah poskan barang.......ini jawapan dia :

"Wsalam kak sye dr tadi kat bank ni machine out of svs..tgu mereka btlkan machine tu, dah ok saya info ye"

Ok le....aku terima alasan tu....tp tunggu punya tunggu dok pk takan takdak bank lain, pastu takan sampai mlm bank our of service.....nak bodoh2kan aku gamaknya si polan nih.....

Then aku sms dia lagi.....tak cukup aku telefon tp telefon tak berangkat, siap tutup lagi.....then dlm kul 5.38pm tu dia reply message aku:

"sory kak tdi kat meeting, tadi kita kat bank sampai kul 2 pm stil x ok, ptng ni kita cuba lagi ye....dnt worry kak payment must be done, once kita bank in kita mesej k"

Khamis berlalu.....tak dak info pasal payment langsung.....Jumaat sampai jugak akhirnya....pagi2 aku sms lagi....kali ni reply ngan cliche yang sama:

"Wsalam kita bank in lepas kul 1.30 pm ya masa lunch"

Aku pun tunggu2 sampai le malam.....tak dak sms gak dr si polan.....malam tu selamba je si polan reply message aku bila aku tanya pasal payment ngan barang....dia kata "belum g kak, sye tgu gak x sampai2 pun"

Oooo main2 budak ni....aku check no courier ngan rekod penerimaan barang.....aku heran ngan si polan ni yang langsung tak ambik pot nak tanya barang dah sampai atau tidak.....sbb rekod kat courier barang tu dah diterima pada 8/4 pada jam 1.22 pm....masa tu gerenti si polan masih ada kat opis.....tp sbb si polan ni aku rasa nak menipu dan tak mau bayar barang aku, jadi selamba dia buat tak tanya atau nak ambik kisah tanya2 kat opis dia barang tu dah sampai ke belum kat kaunter kat opis dia.....

Pagi esok aku sms dia lagi, dia jawab mcm ni:

"salam kak, betul belum terima lagi brgnya....x tau lah mungkin isnin baru sampai coz hari ni mmg ofis sye off hri ni"

so....selamat le dia tak payah bayar aku le kan sbb dia kata barang dia tak terima, majlis hari sabtu jadi sbb brg dia kata tak sampai sudahnya buat tak tahu je le......konon aku le yg salah.....dr hari khamis aku dah remind dia aku dah poskan barang walaupun dia tak buat payment....punya le aku ambik inisiatif ingat nak menolong......tak sangka ada manusia binawe camni....sori ya cik polan....anda mmg mencari nahas atas dunia....

Hari isnin 10/4 tu aku sms lagi....kali ni dia jawab:

"salam kak, ct bru terima brgnya....ari sabtu dah dpt orang stor tlg simpankan, baru mereka bagi..."

Then, terus si polan diam.....14/4 aku buat follow up lagi....tanya tak mau ke buat payment....aku cakap kalu tak mau bayar, please antar balik le barang aku tak kira rosak ke tak sbb aku tak halalkan benda tu masuk perut sapa2 pun....aku tak kira.......tp dia boleh jawab aku:

"Wslm kak, bkn x nak byr kak....** dpt brg tu pun lepas kenduri, duit tu pun dah terguna ingt akak x hantar brg tu, minggu depan sye bnk in kan akak...dah bank in nanti sye info akak"

Sial punya si polan.....maaf le ya.....boleh dia kata ingat aku tak hantar barang sedangkan aku dah sms dia bagitau aku antar barang tu tengahari Khamis 7/4 tu.....dia boleh bagi alasan kata orang stor tak bagitau dia barang tu dah terima, pastu orang stor yg simpankan......aku dah naik hangin satu badan....mmg dasar suka kelentong orang agaknya budak nih....sori ya cik polan....aku tahu cik polan kerja kat mana.....mmg dr awal cik polan bagi alamat tak bagi nama opis dia walaupun guna alamat opis....tapi aku dapat cari nama alamat opis tu sekali ngan contact no opis dia.....ngan sekali ngan gambar cik polan.....aku nak publish tp memikir tak sampai hati memalukan si polan.....apa pendapat kawan2?


Tarikh penerimaan barang pada 8/4 jam 1.22 petang, kat situ tertulis nama penerima, tak tahu le antu penerima kot yg sign......opis tutup kul 5 le kot.....nampak sangat dia yang tak beria2 nak tanya....hatta sms tanya aku pun tak kalu betul dia nak guna......sedangkan dia tahu aku dah poskan barang tu via courier.....yg aku jamin mmg sampai on time sbb aku dah biasa guna khidmat courier nih.....tak payah le si polan nak kelentong aku.....



So, itu le final dia reply ngan lepas tu langsung diam terus.....skrg dah masuk bulan 5 dah pun.....dah sebulan aku perap, habis duit aku dok sms dia buat rugi masa aku je dah rasanya......nak kata belum terima gaji takan le kot.....nampak cam orang ada jawatan gak kat opis tu, takan semiskin tu kot nak bayar duit cookies aku....kot maybe dia dah buang tong sampah jadi dia ingat tak perlu sibuk2 nak bayar aku.....

Sudahnya itu le......utk cik polan....dunia akhirat aku tak halalkan....jadi pandai2 le ya nak jawab di akhirat esok pada yang menyoal.....

9 comments:

Tina said...

nasib badan la mek, sama2 dpt customer yg tak bertanggungjawab!! untuk sipolan tu kalau dia nak mengamuk, mengamuk lah. kalau dia betul2 ikhlas ckp nak bayar dia dah bayar dah or contact ko.

MaMa IyTa said...

salam...
sian dgr citer nina..si polan ni mesti dh biasa buat keje camni...kalu publishkan je info sipolan ni pun lg bagus...pas ni tak de la bakers2 lain tertipu...(hangat gak ati ni baca citer nina ni..)

Syaima' said...

Kak, sy rasa ada ramai manusia mcm ni...kalu ikutkan kegeraman tu, sy pun mcm dpt rasa, sebab dah byk dah hal bank-in2 buat kita sakit hati...mcm2 alasan la depa bg...brg nak cepat, byq x mau...lagi canggih teknologi, ada atm, hanset, email...lg canggih depa wat ayat2 auta...kak patut wat poster satu, publish...biaq org len tak kena tipu mcm tu, dan org tak nak menipu kak...depa ni mmg tak takut Allah...

BATRIESYIA-HOMEMADE said...

Tina : ye le mek...sama ngan customer sabahan ko tu.....masa order boleh on tepon, elok brg sampai buat tak ingat.....2 tepon pakai pun dua2 credit abis le kot....

Mama Iyta : itu le....kita buat kerja jujur....tak sangka ada manusia mcm ni.....bila janji tu tunai le janji....ini tunggu kita gak dok remind, mcm kita lak yg hutang ngan dia.....gambar dia ada, tengok le camne nanti....

Syaima' : tu le....sampai tahap geram, dia ingat lama2 kita leh terlupa le kot....bab duit tu boleh lagi kita terima, tp bab tipu2 ni mmg hangin sungguh...kita ni cuba berbaik sangka, tp rupanya mmg kaki auta....itupun mula2 x confident gambar si polan ni, tp last sms dpt rupanya betul no tepon as dlm gambar dia kat web opis dia....mmg korek sungguh maklumat pasal dia aritu nih...

KSWSK said...

jenuh kat akhirat kang dia nak anto blk pd kak nina...subhanaallah
si polan ni tak fikir agaknya benda2 mkn ni jd darah daging

Rizaida Home Bakery said...

betul lah kak nina...pasal byr lambat atau tertangguh tu xpa..bleh consider...bgtau leklok kita paham....tp bab tipu utk dpt brg free..memang xbleh blah...

*klu kak nina rasa nak publish 'polan' tu..kami sokong, coz kami pun xmau terkena jg...ramai dah baker la nih....nt senang2 ja dia dpt brg free lg.......

luckylizan said...

nina, tepek sikit gambar dia..meh aku link kat blog aku meh.. lepas tu baru dia tahu langit tinggi rendah, baru terkangkang2 carik ko balik..hihihi. Tak yah nak jaga2 hati dia lagi, orang jenis cenggini memang jenis penipu, dah biasa buat lah tu, sebab elok jer jalan citer dia. Meh2 gambar dia..geram nih...!

Cake2u said...

kak...saya faham sgt...buat cookies mmg kena buat awai2...sapa yg tau pasai fancy cookies sendiri mau paham,saya hanya akan buat fancy cookies ni kalau notice bagi 2 minggu awal & with payment...kalau tak saya tak layan..hu..hu..jahat tul si polan tu...

BATRIESYIA-HOMEMADE said...

KSWSK : itu le....kita pun bukan nak aniaya orang tp sanggup org buat gini....

Rizaida : akak leh terima kalu cakap elok2...tak payah nak malu2 bagitau duit abis ke, hutang lain bnyk ke....cakap elok2....then pls le info kita bagitau perkembangan.....tapi ini tidak, ini kita yg dok ulang tanya mcm kita yg hutang ngan dia.....

LuckyLizan : aku mmg teringin nak publish, tp tahap kesian aku kat orang ni mmg tinggi lagi....tak sampai hati....kang dia malu sedunia.....itu belum lagi aku sms soh dia bukak blog aku baca sbb aku pernah ckp kat dia kalu buat liat gini aku publish citer kat blog, masa tu baru reply sms aku....sblm tu dia tak jawab2 sms aku....

Cake2u : tu le nurul....selalu dok remind gitu dah, tapi dah nasib nak terkena kali ni....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...