~Tutorial : Royal Icing Easter Lilies~

Semalam saya siapkan sedikit2 bunga2an untuk guna nak deco cuppies customer sehari dua lagi.....customer nak bunga royal icing......so, terasa cam nak snap step by step buat....tp tak sure le leh paham ke tak.....step ni versi ala aku je.....jangan susah2kan diri pk benda ni payah....mudah je nih......

Untuk resipi pun tak yah le susah2 mintak ngan orang resipi2 rahsia nih.....ini part yang saya paling boring bila ada bakers cakap resipi royal icing pun rahsia.....korang leh je guna resipi dr Wilton.....senang ya amat......kalu tak dak meringue powder, guna je putih telur.....tapi omit terus dari guna air.....itu je......letak sikit putih telur dan terus putar sampai jadi likat.....

Saya guna resipi Wilton je.....sangat mudah......

WILTON ROYAL ICING

4 cawan gula icing (ayak tp sori aa....saya tak pernah ayak hehe)
3 sudu besar Meringue Powder (if x dak, guna putih telur, boh sikit dan jangan boh air tp tambah Cream of Tartar + beberapa titik air lemon)
Air Suam (ini kena boh sikit2 je sampai adunan jadi putih dan kental)

Gula icing ngan meringue powder campur sekali, boh air sikit2 sambil putar.  Saya putar je terus ngan medium speed sampai adunan jadi putih dan bila angkat paddle tuh, adunan tegak tak jatuh....if nak guna untuk flowing, just tambah air je....dah siap adun tu make sure tutup ngan tuala lembap supaya royal icing tak kering.....jangan open air gitu je ya.....ambik sikit2 if nak boh pewarna.....ingat, guna pewarna paste je ya supaya tak merosakkan kepekatan adunan......senang je nak uji konsistensi adunan royal icing yg betul utk buat bunga, if masa bentukkan tu kelopak dia tak kekal bentuk, meaning adunan tu terlebih air le.....tambah je gula icing dan putar lagi....

1. Tools yang perlu ada....ops....ini dah campur2.....utk buat easter lilies terus ke next pic ya....


2.  Ini peralatan yg perlu ada untuk buat bunga nih.....selain aluminium foil yang dipotong2 4 segi dan nozzle daun.....


3.  Alat nih mesti berpasangan......satu utk place aluminium foil ngan nak bentukkan bunga dlm tu nanti, satu lagi utk tekan aluminium foil....so dapat le casing utk bunga tu.....


4.  Next, saya letak sedikit royal icing putih.....actually x payah letak, kena terus paip kelopak dalam tu tapi saya guna nozzle daun yg kecik so acuan tu jadi dalam sangat......jadi saya tambah royal icing dalam tu supaya kelopak tak terjulur panjang sangat.....


5.  ok....now leh start buat kelopak.....lebih cantik kalu korang cari nozzle daun yg lebih besar sikit.....masa nak picit bahagian bawah kelopak, kena press kuat sikit supaya bahagian bawah jadi lebar, baru slow2 release pressure dan tarik ke atas....


6.  Orait, then continue ngan kelopak yang ada....untuk practice hentam je le nak boh bape kelopak pun.....yang betul mesti 6 kelopak le....tapi saya nyer casing bunga tu kecik je....jadi boh 5 pun ok je le.....hehe....pandai2 je ngajar songsang.....dah siap tu, slow2 korang angkat aluminium foil tu dan 'release'kan dari tapak.....keringkan.....untuk mengeringkan dalam cuaca biasa leh ambik masa 2 hari......cari tempat yang korang rasa semut tak naik le ya.....if masa bentukkan bunga tu, hujung dia pecah, tak tajam....no worries, korang dip jari korang dlm air sikit, dan picit2 je ujung tu bentukkan dia jadi tajam.....

Eh lupa nak cakap.....dah siap buat kelopak tuh, korang picit le centre dia....sebetulnya tak payah buat centre tapi saya buat gak.....saja je le, then korang boh le inti bunga tu.....dak pun suka hati le nak boh apa pun.....yang betul tu korang kena guna brush licinkan tengah dia dan sumbat le inti bunga.....tapi saya.....biasa le....saya mmg suka buat ikut suka hati je.....kikiki....


7.  Ini bunga2 saya yang dah siap....roses tu pun dari royal icing.....bagi saya lebih senang buat roses guna buttercream daripada guna royal icing.....kena ingat royal icing ni adunan dia berat, jadi kalu tak buat centre ngan teguh, bunga leh tumbang.....jadi kena pandai2 adjust.....tapi to compare, bunga royal icing nampak lebih cantik sbb dia tak sememeh cam buttercream.....next time saya try snap step buat bunga rose dr royal icing, smlm dah kalut2 nak melenakan diri.....malas lak....

This is good for practice.....but if u all nak masuk pertandingan melibatkan penggunaan bunga2 gini korang kena hati2 le....kelopak mesti betul bilangan dia.....easter lilies ada 6 kelopak, roses ikut turutan dia iaitu centre, 3, 5, 7 dan seterusnya if ada.....kalu tak, itu mmg korang tanam bunga sendiri.....main bantai cam saya gak....hehe....


Orait....selamat mencuba.....bila dah pandai, korang cuba le buat cara yang betul ya.....

4 comments:

jesmondhr said...

terima kasih..berkongsi ilmu

-wardah-

::Azura Rahman:: said...

wah.. thanks laa sifu.. mmg x kedekut laa sifu nie.. ekeke.. ntah biler laa zura nk wat sndiri kak.. huhu..

shuha's diary said...

salam akak, syukur sgt blog akak byk mbantu. sy zero bab2 kek nie, tp minat sgt. hrp2 bleh jd mcm akak, tp makan tahun la kn.. huhu.. :)

akak, royal icing nie bleh mkn kn, rasa die manis sgt x, sbb tgk byk pkai gula? tq akak share resepi.

Babybatriesyia said...

jesmondhr : sama2....

azura : buat le zura....

shuha's diary : alhamdulillah shuha....akak masih mencari masa nak buat tutorial lain tp asik busy mengalahkan PM le pulak hehe....insyaAllah dengan izin Allah, akak nak buat lagi tutorial lain untuk rujukan kawan2 yang sudi singgah.....insyaAllah gak, by time shuha leh master sumer teknik2 nih...bakat kena asuh,lama2 hasilnya memuaskan....

Royal icing ni mmg manis, budak2 suka le....cuma utk tujuan decoration ni, royal icing adalah paling sesuai selain guna fondant....but kena ingat fondant pun fully dr gula jugak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...