~TRIP - Part 14~

~26 Nov 2010~



0930 - bekpas kat Restoran Sharifah Bistro terletak bersebelahan hotel je...pekena nasi beriani.....sedap betul nasi ngan lauk dia....

1000 - jalan kaki ke Waterfront.....bukan nak shopping lagi....nak naik bot penambang ke kampung seberang.....sebelum tu ambik gambar kat monumen kucing trademark bandaraya Kuching nih....




Kami naik bot penambang untuk ke kampung seberang.....cari kek lapis le....cari apa lagi....hehe....sebelum singgah ke seberang, upah pakcik bot untuk bawak kami cruise Sungai Sarawak.....baru real dari naik bot besar sbb dlm bot penambang cuma ada kita orang je....pakcik pun ringan mulut je citer itu ini....




Kompleks Dewan Undangan Negeri...




Astana....



Brooke Dockyard....tinggalan zaman brooke dahulu....



Dah puas ronda.....masa untuk turunkan kami ke kg seberang.....tak payah jalan jauh.....dekat je....pakcik bot turunkan kami dekat ngan kedai....tak berenti kat jeti....hehe....




Orait....dah sampai dah.....kat sini ramai yg jual kek lapis.....suka hati le nak beli kat mana pun.....aku ni pun satu, mcm le tak pernah makan kek lapis....tp apa salahnya kan sbb ini kat tempat orang.....aku memborong sakan.....siap soh pack antar ke hotel.....mana larat nak angkat 3 kotak kek ngan tak dak kenderaan nih....hehe....mujur service dia orang bagus....so malam esok baru kek aku sampai ke hotel.....dia orang akan antarkan.....





Tempat aku memborong kek lapis di Kedai Kek Lapis Dayang Salhah.....




Try dulu sebelum beli.....tapi aku beli dulu sebelum try.....hahaha.....



Dah balik dah dari kampung seberang.....singgah2 depan waterfront ambik gambar jap....





Tngh jalan2 hubby tahan teksi.....katanya jom ke Muzium Kucing.....ok le.....dah dpt teksi, tak de transport so biasa le cari teksi le kan.....mahal le gak sbb pakai meter.....dr Plaza Sarawak kena RM22.12 untuk sehala.....pergi balik kena darab 2 le.....x pe le, sekali sekala je....tp kat sini mudah dpt teksi....










aiseh....ada orang dok berlakon le pulak....
 



1420 - balik hotel le pulak.....dah penat jalan2......anak2 sibuk terus terkam komputer kat lobi hotel, dok surf tenet.....

1500 - aku ngan hubby keluar makan nasi goreng kampung di stall Hajjah Masnah....sebelah hotel je....sedap.....bungkus nasi lemak untuk budak2.....x de le susah nak cari kedai makan Melayu kat sini.....sempat lagi sembang ngan makcik Masnah.....patut le sedap dia masak sbb makcik cakap dia dulu bekas salah sorang tukang masakan kampung kat Istana Brunei untuk salah seorang isteri Sultan.....asal2 nak tanya mana jual pewarna kek lapis je.....Makcik masnah mmg sangat membantu....esok nak cari kedai kek lak....hehe

1800 - keluar ke Waterfront lagi.....tapi tak bnyk kedai bukak sbb hari hujan.....jalan2 pun tak sedap.....ronda2 le dulu cari buah tangan kat kedai seberang jalan waterfront......then balik tidur, letih....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...