My Useful Gadget....A Sharing Thought.....

First, i have to mention this, NO intention of showing off.....as i noted on my left para, this blog is meant for sharing with friends, so that is the main purpose......saya suka bertukar2 idea, pendapat mengenai cerita ceriti di dapur.....atau berkaitan soal2 menjahit, berkraftangan, rasanya mulut saya lebih laju bercerita tentang hobi2 saya ini.....so, today nak tunjukkan item2 yang jadi 'big helper' kat dapur saya selama ini......saya pernah sharing this in my fp but since saya dah close my fp, i guess i need to open a new book here......so newcomers would know me much better.....if ada ler.....hehe....so kita leh kongsi idea tentang gadget2 yg berguna untuk dapur kita......

First, the one i love so much.....My Kenwood Major
Let me tell you something.......mixer ni bnyk berjasa bila masa 'malas' saya datang......kalu tak, saya depend so much ngan Pensonic Stand Mixer sahaja (atau mixer cosway....tp dah rosak) untuk mengadun apa2 adunan......dek kerana terlalu lasak, besi whisk balloonnya dah tercabut, rongak dah rupanya.....so order a new one, harganya aduhai.....lebih mahal dr beli mixer pensonic baru......tp apa nak buat, dah ada mixer tu so kena ada spare tyre dia......then plastic bowl extra untuk kerja2 mengadun yg terpaksa dibeli berasingan.....apa pun, kalu apa2 jadi pada my kenwood ni, mmg susah hati ler......

Kedua, my Heavy Duty Mixer


Bnyk jasanya terutama di saat terpaksa menguli adunan yang berat2 seperti doh2 fondant, doh biskut atau nak buat roti.....saya serahkan pada mixer ini sahaja.....mmg tak serah pada mixer lain dah.....

Ketiga, my Europa Oven


Banyak gak jasa oven ni sblm saya tukar guna industry nyer oven.....tp setakat nak buat sikit2 saya masih prefer guna oven europa......tak pernah menyusahkan saya, cuma sekali bulb terbakar tp tak de hal, spare part nya saya beli kat kedai yang saya beli oven ni gak.....tokey kedai baik hati cabut bulb kat oven baru kat kedai dia jer bagi kat saya.....hahaah..

Keempat, my Pensonic mixer.....
Yang ini wajib ada setakat nak adun sikit2 atau sekejap2 jer saya guna stand mixer ini ajer.....2 masih boleh diguna, 2 mixer lagi sudah rosak motornya......dah tak tahan buat kerja agaknya.....

Kelima, my Kenwood Mini Processor
Ini untuk kerja2 kecik kat dapur jer.....tak kena mengena ngan nak buat kek....hehehe.....tp berguna gak untuk saya chop2 item kecik2 sikit2 seperti kekacang dan sebagainya...

Keenam, my Kenwood Multi Food Processor





Yang ini banyak membantu waktu saya malas nak guna stand mixer untuk mix cheese cake....so bila buat cheese cake saya mix ngan mixer ini sahaja.......sumer campak2 zrrrrr jer.....

Ketujuh, my Pensonic Oven

My first oven sblm ada europa.......sekali sekali sahaja guna oven ni untuk badge kecik2.....

Last one for today, my microwave.....

Ini sample jer.....gambar betulnya dah lama dah.....gadget yang paling lama berjasa di dapur saya.....umurnya dah 10 tahun.....tp masih sihat walafiat.....hehehe....bodynya masih maintain cantik, mcm baru lagi.....itu first gadget yang saya beli, bukan oven......selain dr peti sejuk......penting untuk memudahkan kerja......utk melt chocolate terutamanya......

2 comments:

Aishah @ UmmiAqil said...

leh jdkan rujukan masa nak beli nanti...

ctnik family said...

satu lg nk tmbh...rujukan masa nk beli bila nk jadik tauke kek mcm akak.hikhik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...