Acar Buah Buahan

Hari minggu kali ni hari dengan projek yang pelbagai di rumah.......alih2 perabot......kemas2 rumah......lap2 lantai......penatt.....godek2 apa yg ada di dapur yang boleh ditamatkan penggunaannya.....hehe.....kemudian terlihat di atas almari satu bekas pelbagai asam2 boi......kita ni kaki makan asam......hehehe......sekali dah terlalu banyak tak termakan ler pulak........so terlintas hendak buatkan acar.......lately ni acar yang kita beli kat kedai dkt taman ni dah tak berapa mengancam ler pulak......lagipun buat sendiri mcm2 asam ada.......campak jer.......hubby kata kalu buat jual mesti bankrap sbb sumer buah besar2......hahaah......malas nak potong.....nama pun campak kan.......kalu rajin, potong ler kecik2.....jimat ler sikit......tp sbb sendiri yg makan, tibai ajer le.....

So, kita nak share resipi ini kali ni........u all should give it a try......sedap.....(hehe....masuk bakul angkat sendiri).......apa salahnya kan, kalu cakap tak sedap, nanti u all takan try.......


Acar Buah Buahan

Pelbagai jenis asam boi (anggaran 500 gm berat)

(asam direndam sekejap dengan air panas dan ditoskan)
Halia dihiris halus
Bawang merah - dibelah dua
Bawang putih - dibelah dua

Bahan Tumis
Halis dihiris halus
Bawang merah dihiris halus
Bawang putih dihiris halus

Digoreng tanpa minyak dan dikisar kering, campurkan air panas utk dijadikan pes
Sedikit jintan manis
Sedikit lada hitam
Lada Kering secukupnya

Sedikit Serbuk Lada (jadikan pes)

1/3 botol cuka
Gula secukupnya
Minyak secukupnya

30 gm kismis hitam - dikisar halus jadikan pes
6 biji badam - dikisar halus jadikan pes

Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian masukkan serbuk lada yg dijadikan pes tadi. Tumis sebentar. Kemudian masukkan bahan yg dikisar tadi dan tumis lagi hingga naik bau. Masukkan cuka, gula (rasa dulu jika tak cukup cuka/gula). Masukkan semua asam tadi bersama kismis hitam dan badam yg telah dijadikan pes. Biar ia mereneh sebentar. Boleh dibiarkan berkuah atau boleh masak hingga ia kering.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...