Kek Pisang Bercoklat



Kek pisang ni kita dapat resipi dari k nor myresipi......paksa diri gak buat sbb pisang emas yang ada kat rumah dah masak......nanti dah lembik tak de sapa lak nak makan.....pisang beli ngan makcik cleaner kat opis.....buat kek ni tak susah....kita bakar ngan oven kecik kat rumah sbb dah lama tak guna.....tu pasal cepat jer kek hangit w/pun baru masak dlm 40 minit ngan suhu cuma 140'C!!......tp itu ler....lain oven lain cara nak guna.....bila ovennya kecik, ruang udara panas circulate pun sempit jadi kek cepat jer jadi masak.....cuma make sure uji ler dulu takut luar jer yang dah garing, tp dalamnya belum......especially kalu buat kek buah.....masalah gini selalu timbul....

Resipi ni kita ubahsuai sikit kandungan butternya sbb balance butter yg ada cuma takat 150 gm jer....so malas nak bukak tin butter baru, so balance kita guna marjerin.....rasanya tak ada beza sangat, guna marjerin rupanya buat kek jadi lebih wangi......

Masak jer kek kita terus potong, tak sabar nak try.....walaupun sakit2 mulut (bila sakit makan apa pun jadi tawar jer....) tp telan gak.....nak test coklat tu camne.....kek tu gebuuu sangat.....tp sbb pakai loyang 9 x 9 so kek tak naik tinggi sangat, tp elok ler....kalu guna loyang kecik nanti tengah kek susah nak masak.....nanti luar kek dah garing, tengahnya lembik lagi....

Kek Pisang Bercoklat

150gm mentega
100 gm marjerin
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A (guna gred B sahaja)
1 cawan pisang yg dilecek (guna pisang emas, sukatan dlm 5 biji pisang)
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang (dicincang sahaja, guna coklat vochelle....campak tak timbang pun)


Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.


2 comments:

Hamidah MJ said...

Assalamualaikum nak tanya sikit, kenapa puan tukar dari fp ke blogspot, sebab saya rasa blogspot susah sikit bloggers nak antar komen, tak macam fp... bertalu-talu orang antar komen.

Saya sedang berfikir-fikir nak tukar dari blogspot ke fp kerana sebab di atas, tapi tertengok puan tukar pula dari fp ke blogspot.. emm.. tentu ada sebab tertentukan!.. harap boleh jelaskan sikit..

t kasih

BABYBATRIESYIA said...

Salam Hamidah mj

Ye ler...tertanya org nape tukar ke blog....ada bnyk sbbnya....(1), ada masalah nak posting gambar, via blog saya tak perlu posting gambar ke web lain, terus boleh pick dr folder komputer jer....(2)bab komen, via blog saya leh baca dulu komen sblm publish, bukan apa, utk kebaikan semua pihak, (3)saya boleh letak mcm2 link gambar @ gambar kat blog compare ngan fp, very limited...(4) kat fp kena pasti ngan pixel/saiz gambar or nanti ia too big/too small, to make sure this kena edit2 saiz gambar dulu sblm posting ke filehive ke, photobucket ke, which saya malas sangat nak buat....hehe....well...sebahagian pendapat saya....apa2 pun terserah yg mana senang pada masing2....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...