Bauhulu Gulung

Ini bukan kek gulung.......walaupun rupanya sama dengan kek gulung......tp ada kesilapan teknikal waktu buat sbb guna loyang kecik......kek lak naik tebal.......walaupun masa gulung tak patah.....tp sepatutnya bauhulu gulung kena nipis........buat ni sbb permintaan my hubby......dia kata ini peberet dia masa kecik2.....dah lama kita tangguhkan nak buat......and smlm try ler, percubaan pertama.......kita ingat kek tak naik.....tu pun rasanya boh abis nipis.....tp biasa ler.....memandai yg lebih......tak confident.......sekali naik.....haaa.....ngko......susah hati dah fikir camne nak gulung tebal gini.......tp mmg x sensitif mcm buat kek gulung......keknya satu loyang lagi (buat 2 loyang) kita buat ala2 bauhulu lapis......sedap anak2 sental.....next time kita buat lagi......kali ni make sure nipis......semalam buat mmg x kena......dah ler jem nenas tak ada.....patutnya kena jem nenas......kita boh jem oren ngan jem blueberry.......

Apa pun jika nak cuba ini resipinya......buat senipis boleh ya.....jangan risau, mmg naik tinggi kalu boh bnyk....so kalu boh nipis dah mmg confirm jadi.....jangan risau ngan rupa kulitnya sbb bauhulu gulung bukan cam swiss roll yg cantik kulitnya......rasanya mmg azali rupa bauhulu gulung ni dia menggerutu sikit.....hehe.....

Bauhulu Gulung

350 gm gula castor
7 biji telur (saiz sederhana)
300 gm tepung gandum
Sedikit minyak jagung (sekitar 2 sudu besar sahaja)
Sedikit esen ros

Jem nenas

Putar gula castor dan telur hingga ia naik ringan. Masukkan esen ros dan sedikit minyak, teruskan putar lagi. Kemudian stop mixer, gunakan whisker sahaja. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit digaul perlahan2 hingga sebati. Bakar dengan suhu 200'C selama 20 minit atau hingga masak. Gulung dengan jem nenas.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...