My Useful Gadget......A Sharing Thought Part 2

Sambungan ke dua, dari siri semalam....hehehe......

Next item, my industry oven...



Namanya jer industry oven, tp idok ler besar sangat, tak ingat apa ukurannya.....oven ni pakai gas and letrik, pada pandangan saya sangat sesuai untuk baking cookies.......hubby yg hadiahkan saya oven ni (sbb dia nak suruh saya jimatkan letrik.....hehehe.....tp mmg jimat ler......) tp saya tak suka pakai oven ni utk bakar cuppies.....kalu kek tak apa.....tak tahu kenapa sbb kalu baking guna oven ni, cuppies nanti jadi lekang......walaupun kalu guna oven europa utk cupcake yg sama cupcake jadi elok jer tak lekang....so kesimpulannya ikut suka masing2 ler ya.....secubit pandangan saya sahaja.....nanti nak kena tempah kaki beroda utk letak oven ni sbb terlalu berat nak alih2....

My Convection Oven
Ini ler oven yg sangat 'rare' guna......gambar kat atas contoh mcm kat rumah.....oven tu oven dr cosway.....konon beli nak buat bakar ayam......angan2 ler tu tp tak buat2 pun......malas + tak rajin....hahaha.....jadi pameran je kat dapur......

Pasta Maker

Masa tu orang tengah kemaruk buat mee, so beli gak.....lagipun murah jer....skrg kita gelek2 fondant jer.....hehehe

Then, pasta master....



Beli dr chef bahtiar....gambar pun cilok dr blog chef bahtiar.....mula rasa malas nak mengayuh secara manual, kita beli pasta master ni......tp ini mmg kesayangan kita, guna utk buat mee sahaja......multi purpose sebenarnya, leh guna buat tart dan mcm2 lagi tp kita sayang nak guna lebih2.....cukup ler kita guna dia utk buat mee jer....

Haaa......my high speed sewing machine

Haii....ini bukan gadget memasak....ni actually sebijik mesin jahit kita.....high speed sewing machine namanya sbb jahitnya laju bebenor......mesin kita ni ada sekali ngan kakinya..... boleh guna untuk sulam tp kita tak pernah ler menyulam ngan mesin ni sbb tak belajar.....gunanya utk kita jahit2 benda yg tebal2.....

Mesin Jahit Tepi



Nak semacam ngan kita punya, tp bukan rupa ni ler....brand kita brand Konwa.....biasa ler gambar dr tenet sbb malas nak ambik gambar yg kat rumah.....dah lama usianya, cecah 10 tahun dah tp masih berfungsi dengan baik dan tak pernah rosak lagi.....

Mesin Jahit Brother


Mesin kita pattern dah lama, ini lebih kurang rupanya ler.....skrg hubby pun dah pandai guna mesin jahit ni.....kiranya dia dari zero knowledge ler sbb mana pernah pegang2 mesin jahit.....jangan lak kata kita dera dia....hehehe.....dia sendiri yg nak guna sbb suka sangat alter baju ke seluar dia.....kita takut nak tolong nanti rosak seluar dia.....so dia buat ler sendiri.....sbb bila dia suruh kita selalu cakap, antor ler kedai....sbb silap2 alter seluar karang senget sebelah....dia nak perfect, so kita tak jamin.....takut kita lak yg kena marah nanti.....heheheh......kalu kedai silap, leh marah tukang jahit kat kedai......haahah.....bab menjahit baju sendiri boleh ler ala2 cincai tu......lebih konfiden buat baju kebaya dari buat baju kurung......w/pun dulu mmg belajar menjahit baju ni......kikiki.....terbalik lak....

5 comments:

ummusarah said...

salam kak, nak tanya kat mana nak beli pasta maker yang manual tu? harga dia berapa ye? terima kasih..

Babybatriesyia said...

ummusarah

Yg manual tu ka? bnyk ada jual kat supermarket....rega pun murah je....ada dlm RM49, ada dlm RM59 gitu...

BELAJAR MASAK2 said...

salam...jenama apa yea oven industri yg pn guna yg pakai gas tu berkenan lah...lg satu bleh tak tolong bg no serial/model oven tu sbb sy sdg mencari oven yg guna gas..sy tinggal d kelantan

BELAJAR MASAK2 said...

MAAF BERTANYA OVEN KOMERSIL TU BERAPA HARGA DIA BERAPA BERAT DAN JENAMA? SAYA SEDANG SERVEY OVEN YG PAKAI GAS...TP NAMPAK MENARIK JUGAK OVEN KOMERSIL PUAN...:0 TOLONG PM/ EMAIL KPD SAYA CTCHAHAYA@YAHOO.COM JENAMA DAN KOD NO SIRI OVEN PUAN...SEMOGA TIDAK MENYUSAGKAN PUAN...TQ

Babybatriesyia said...

Salam dear....sori lambat reply coz baru arini bukak dashboard.....oven komersil tu saya beli dalam RM1.5k....berat tak sure, jenama kalu silap Bakers.....yg ni guna gas utk pembakaran, letrik guna gak utk suis dia....saya beli kat perlis je....kat kelantan leh cari kat kedai2 yang jual bahan2 supplier untuk restoran....tp to info skrg saya lebih suka guna oven hijau (oven kek lapis je) yg langsung tak guna letrik....so kalu letrik tak dak no problem leh guna je oven....cuma yg tu kena pandai adjust api, awal2 je rasa susah, lama2 ok je...saya order online je oven tu....kalu minat leh bagitau....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...