Wednesday, August 26, 2009

~Kenangan Masa Lalu~



Gambar ni kenangan masa zaman belajar dahulu......kira2 16 tahun yang dulu.....dah lama tu.....seingat aku pernah aku citer kat fp dulu kisah2 masa zaman tu......dan gambar ni antara kenangan terindah semasa belajar dulu.....Gambar ni masa aku dinobatkan (cewah..skema ayat aku) sebagai penerima Anugerah Pelajar Cemerlang, tiap semester kan ada dinner untuk pelajar tahun akhir.....Oktober 1993 itu milik aku pulak......kalu dinner kolej mmg selalu aku naik pentas ambik sijil dekan......tapi sayang betul, satu2nya kenangan yang ada hanyalah trofi tu.....ngan gambar ni ajer......seterusnya dapat Anugerah Naib Canselor masa konvo Mac 1994 (tp masa tu Naib Canselor dipanggil Pengarah, Pengarah Kampus lak masa tu dipanggil Pengetua)....zaman tu zaman paling indah ler bagi aku....kalu ler boleh ulang, mmg aku treasure sangat2 memori masa tu....

Masa mengaji dulu, aku mmg aktif jadi OC atau Pembantu Minggu Wawasan...tiap2 semester rajin betul aku dtg awal ke kampus......praktikal kat SUK Kelantan masa tu pun takat 2 minggu jer....pasai sibuk nak masuk kampus awal.....hehe....ganaih gak aku dulu....kikiki......geng2 OC aku mesti ler si Ain (yg kerja kat hq bank rakyat la ni), si rozie (tisya keluarga booty skrg) ngan sam.

Zaman2 belajar dulu, peraturan mmg ketat.....seluar jeans mmg x boleh pakai samada di kampus atau pun di asrama.....baju pun tak boleh pakai yg t shirt....labuh tangan baju mesti at least tiga suku....tiap2 pagi aku ke dewan makan untuk sarapan seawal jam 6.30 pagi sbb kul 7 aku dah beratur nak naik bas ke kelas yg makan masa 1/2 jam gak untuk sampai.....berebut2 jer kalu lewat.....yg senior pakat tolak yg junior......yg sedikit samseng pakat tolak balik....hehehe...mcm2 ler masa tu......part makan kat dewan makan aku tak berkira sangat, makan je apa yg ada......cuma bila lapar sangat masa tengah2 malam, aku beli nasi lemak yg kat luar pagar asrama......kedai tu mmg sedap nasi lemak dia....teringat lagi aku.....kedai tu ler gak peberet pemain2 bola sepak pahang dok lepak petang2.....maklum ler...asrama tu lak sumer pompuan jer......seronok ler depa pun nak menyakat.......masa tu zaman fandi ahmad, dollah salleh main ngan team pahang, geng2 bola time tu seingat aku ler sumer pakai keta civic mayat tu......dok kat taman belakang asrama......

Aku masih ingat juga setiap hujung minggu semua pakat berebut nak keluar outing ke bandar kuantan.....bas yang lalu cuma satu tiap jam.....bayangkan yang nak keluar berapa ramai.....sapa yang berduit mmg siap tepon teksi jer.....tp aku selalu jalan kaki ajer ngan bespren aku ke bandar......siap kena kejar ngan anjing lagi masa lalu depan perumahan polis tu......1 jam gak berjalan baru sampai.....tp tak rasa letih pun sbb jalan dari asrama nak ke kuantan masa tu tak de ler sibuk mana.....relax jer jalan.....bila jalan kaki, bnyk jalan short cut ler kita orang ambik....siap lalu depan stadium.....masuk pasar.....hehehe.....supermarket pun tak banyak masa tu, yg popular cuma kompleks teruntum jer......tmpt makan mesti ler kat benteng tepi sungai tu.......sempat ler gak aku naik bot ke kampung seberang masa tu.....pendek kata dulu jalan kat kuantan tu leh tahu ler ikut mana pun....tp sekarang, rasanya aku dah lupa......

Lecturer kesayangan aku of course ler Pn Maimunah Mohd Shah aka Pn Mona.....yg skrg kat shah alam.....pn mona mmg garanggg.....sumer org takut ngan dia......tp aku suka cara dia.....bagi aku teknik dia mengajar mmg bagus, terang dan sangat jelas.......acap kali masa buat test, pn Mona mesti panggil aku suruh ambik barang dia kat kafe ler, kat bilik ler....alasan dia carry mark aku dah lebih dari cukup...bagi orang lain jer ambik mark up test......uish.....geram gak aku masa tu.....balik2 jer semula ke kelas, test pun dah abis......x dpt ler peluang aku nak praktis.....sorang lagi, Pn Shereen....yang cantik......pastu, Pn Hazniriah yang kecik comel tu.....hmm sapa lagi ya, ala...lupa lak nama dia......yang ajar aku typing tu......kawan2 aku mesti gelak bila dengar arahan dia sblm mula kelas......

Kawan2 pun sekarang sumer sudah berkeluarga.....dengan kerjaya yang hebat-hebat....Dasat2 aa korang sumer...aku rasanya tak bercita2 tinggi sangat, cukup apa yg ada sekarang....tp korang.....aku salute aaaa....Kak Zue rasanya masih setia ngan DPMM Johor.....Fendi lak dah jadi pegawai gak kat JB.....Liza, geng lepak aku ngan tina ngan mek ros (pegawai kat uni terengganu) lak sejak jadi mak budak aku tak dengar citer ler pulak.......Sam lak aku tak tahu apa citer dia....kata kawan2 dia otak bisnes.....agaknya bukak bisnes ler kot.....zureen (yang glamer) yg dulu sebilik ngan aku pulak sentiasa maju ngan kerjaya dia dan sentiasa vogue, ada ler beberapa kali citer dia kuar magazine.....Liza sorang lagi lak, last citer aku dpt kabar dia jadi HR Manager kat hotel di sungai petani....skrg aku tak pasti.....pastu aku masih ingat ngan Salahwati, khabarnya lepas grad dia ikut hubby dia ke oberc.....Sharifah Azliliyani yang comel cantik tu.....khabarnya kerja kat kuantan....oleh sbb dia berhenti awal so tak tahu sangat perkembangan dia.....pastu...Sheeda budak JB....yg manja tu....alahai...sampai sekarang aku masih ingat sore dia.....mmg lentok ler budak2 lelaki yg dengar sore dia......dah ler cantik.....khabarnya kawin ngan bopren masa mengaji budak DPIM tu.....selanjutnya aku tak tahu apa citer.....dan ramai lagi ler yang setengahnya aku dah lupa pun nama (alamak....mmg short memory aaa aku).....

Apa pun.....kenangan hanya tinggal kenangan......tetap akan terlipat indah dalam memori aku sepanjang hampir 3 tahun berada di Kuantan, Pahang....

3 comments:

Mama Adam said...

Kecik ati.. naper nama aku takde... uwaaaa... tapi kita dulu mana ada rapat pun kan.. entah ko ingat kat aku ke tidak..almaklumlah aku tak pandai cam ko... cewahhhhhh.... sengal jap. Take care Nina..

BabyBatriesyia aka NINA said...

Hahaha.....nape lak nak kecik hati tu.....ala....aku ni insan terpinggir jer, aku tak glamer....ko geng glamer2, mesti ler tak kawan ngan aku...hehehe....tp itu dulu ler...skrg kita sumer dah jadi mak budak.....rapat ke dak dulu tak dak hal....yg penting kita dpt menjejak kasih dan sambung balik apa yg kita tak dpt buat dulu...good luck dr aku gak....

bigmugcash said...

alaa kak nina..sama le lecturer kita ..puan mona tu memang garang ..saya ni student dia tahun 2005..he..he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...