Monday, October 5, 2009

~Carrot Cake With Cream Cheese Frosting~



Kek karot ni tempahan customer dari UUM.....yg berkehendakkan kek karot.....aku sapu seluruh kek ngan frosting cream cheese, di dalam aku layerkan jugak dengan frosting cream chese......buat ala2 karot ala2 hentam keromo untuk bagi nampak elok dipandang...hehe........selalu aku malas nak buat kek karot ni bukan pasal apa, pasal nak memarut ler......paling leceh yang aku tak suka buat......baru2 ni aku sambar satu food processor yang khas boleh parut memarut....ooo...apa lagi.....mudah jer kerja kali ni.....zrrrrrrr je......tak sampai seminit abis 5 ketul karot aku parut......tak penat tangan aku buat.....

Memandangkan dah lama aku tak buat kek karot ni......nak harapkan makan kat kedai mmg ler aku tak beli......jadi aku buat ler lebih sebab karot yang aku parut pun mmg bnyk berlebih.......yang aku punya aku bakar dlm loyang bujur jer....cukup untuk aku satu famili makan.....yg makan pun aku jer ngan along.....org lain tak laju bab2 kek yg letak karot ni.....tapi bagi aku kek ni yummyyy sangat......sedap......3/4 habis aku sorang yang makan......1 kg kat Secret Recipe pun dah RM90 kek ni.....mana ler tak mahal.....ngan cream cheese lagi, walnut lagi, karot lagi, kismis lagi....sebelum potong elok simpan dlm fridge bagi dia kemas, baru tak berterabur kek bila potong.....




Kek Karot

A
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis (aku lebihkan 2 sudu teh)

B
4 biji telur
1 1/4 cawan minyak jagung
2 cawan gula castor
1 sudu teh vanila

C
3 cawan parutan lobak merah
1 1/2 cawan kacang walnut - dipecah2 kecil2 sedikit
1 cawan kismis hitam/kuning

Satukan semua bahan kering dan ayak. Putar telur, minyak, gula castor dan esen vanila selama 3 minit dan sedikit pucat. Masukkan semua bahan kering tadi dan sebatikan. Masukkan parutan lobak, walnut dan kismis. Gaulkan rata. Bakar pada suhu 160'C selama 45 minit dan tambahan lagi 30 minit jika perlu dengan diturunkan sedikit suhu atau hingga diuji dengan lidi dan bersih.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...