~Menu Buka Puasa 22, 23 Dan Balik Kampung~

Okay....meh nak sambung citer pasal balik kampung.....

Kat Kelantan suasana malamnya mmg sentiasa hidup....bagi aku, di situ syurga makanan.....bulan2 puasa lebih ler terasa......aku rindu ngan segala jenis makanan tempat kelahiran aku ni.....kalu di kota bharu lagi ler....mmg terasa sungguh suasana hari raya.....jalan tak usah kata, mmg jammed giler......ni belum raya, kalu raya pendek kata kena pandai2 ler cari jalan pintas, kalu tidak mmg merana ler atas jalan raya berjam-jam.....bagi aku, tiap2 kali balik kampung, target utama aku nak makan....hehehe.....mesti aku redah tempat2 makan kegemaran.....

Hari sabtu aku ronda ke kota bharu.....kg aku kat kota bharu, aku lahir dkt sini......cuma aku membesar di daerah lain.....tapi makcik2 ngan nenek aku semuanya di kota bharu.....kat sini lagi meriah walaupun lepas pukul 11 malam......shopping complex pun banyak dan besar2......pendek kata, tiap kali balik aku rambang mata nak shopping.......hehehe......

Aku selalunya suka ronda2 ke KB Mall......sbb kat situ skrg dah ada kiosk buat jual rempah2 ni......jadi aku borong mana yang patut.....ini peberet aku utk guna time emergency aka time malas nak masak.....tambahan lagi mmg rempah tu sedap sangat2......hehe......



Abis shopping kat KB Mall......aku terus cari tempat bukak puasa.....along dah mengidam nak makan kat restoran peberet kami, Restoran SunToo......skrg namanya dah jadi SunTwo.....restoran ni mmg peberet sejak dulu lagi.....hatta peberet mak aku jugak masa muda2 dulu......masa sampai tu pun tinggal 1 meja jer belum ditempah.....yg lain dah penuh orang booking.....sib baik ada gak rezeki kami.......restoran ni restoran cina tp dijamin halal......sori ler tak ambik gambar sbb hari hujan jadi tak usung ler kamera ke hulu hilir......

Lepas makan, sembahyang sumer.....kami teruskan projek jalan2 lagi......aku ajak hubby pergi ke shopping complex baru, dulu kami panggil padang bas.....skrg dah jadi Kota Bharu Trade Centre......kat situ aku borong beg ngan kasut pulak.....lepas ke situ, terus ronda2 bazar ramadhan kat depan KBTC tu.....uih....mmg rambang mata, mcm2 nak beli.....sempat ler sambar kasut croc lak satu......jam dah kul 11 malam.....ish.....ada lagi tempat nak ronda ni......seterusnya ke Wakaf Che Yeh.....

Wakaf Che Yeh pun port wajib mesti pergi tiap kali balik kampung.....penuh ngan manusia.....mmg sesak giler.....sib baik en hubby aku pun jenis suka ikut jer aku...jadi dia tak kisah sangat....time2 raya ni lagi ler seronok sbb mcm2 ada.......tudung murah2 giler....nak yg pesen paling baru pun berlambak.....kat opis dia orang jual RM80.....kat sini aku leh dpt dlm RM25 jer......sebijik pulak tu.....bayangkan.....ronda2 kat situ sampai kul 1 pagi......tapi masih meriah lagi.....uiiihhh sonoknya......



Rempah kari ngan rempah kuzi ni aku selalu borong bila balik kampung aku.....sebab kilang dia cuma 4 langkah jer dari pintu rumah aku....hehe.....dekat bebenor.....semua mak nenek rempah ada.....lagipun beli rega murah pun dpt banyak sebab aku jiran dia orang jer......hehe.....



Beras Nasi Dagang aku beli siap2 untuk buat makan pagi raya nanti.....memandangkan aku balik lewat sikit jadi kena ler prepare nasi dagang untuk makan sendiri......




Udang kering ni saja borong kat pasar kat pekan aku ni....nak buat apa pun aku tak tahu....



Tapai ni peberet aku ngan hubby.....aku tapau masa pergi ke pasar kat umah aku......untuk bawak balik.....



Sama gak ngan kulat sisir ni.....alahai.....kempunan betul dok cari.....tup2 balik kg aku jumpa....apa lagi.....beli ler.....siap nak bawak balik perlis lagi ni......

Kuih2 kat bawah ni kuih2 kegemaran aku, yg jadi kegemaran en hubby aku gak......aku bukan penggemar makanan manis k....no...no....no......tp aku suka makan sumer kuih muih tradisional dari sini......aku makan sumer sikit2 k......lagipun kuih2 ni org jarang2 makan sbb mahal dan satu susah nak dapat......semua ni kami tapau dari restoran kegemaran kami dkt Tanah Merah.....Restoran Tepi Sungai......en hubby ngan aku mmg suka makan kat sini.....tp sbb masa tu baru tengahari dan kami dah on the way nak balik ke sini, jadi kami tapau kuih jer le.......en hubby siap tanya bila dia orang nak bukak lepas raya ni sbb dia dah target nak pergi makan kat situ lepas raya ni.......jangan tak tahu, list kedai nak pergi makan dah ada dlm kepala nak pergi bila balik raya ni......mihun sup ngan nasi kukus......mesti kita orang cari nanti....



Jala Emas - kuih kegemaran aku - wajib aku cari bila balik kg.....



Lompat Tikam - en hubby suka betul makan ni.....selalu suruh aku buat tp aku lak yg malas....hehe...jadi dia tapau 2 bungkus untuk bawak balik....



Sira Labu



Buah Tanjung



Mieng Kum atau Colek Daun Kadok - alahai sedapnya....biasa ler kan....makanan kelantan banyak dipengaruhi masakan thai.....apa nak buat, darah aku pun darah thai gak.....cakap jer tak reti.....kikiki....

Yang bawah ni yg aku suruh mak aku ambik dari rumah.......ubi kayu....aku ambik sekali daun kadok sbb nak balik tanam, daun pisang ngan pucuk ubi kayu......hehe.....maklum ler....original dari hasil sendiri.....




Yang bawah ni beli buat menyemakkan dapur.....hehe....cawan ni besar k....bukan kecik....bukan utk minum....yang ini aku nak buat tanam pokok kaktus aku yg makin mengecut kat luar umah....hehe....




Balang ni konon nak buat isi spaghetti sbb tinggi....

Hari Ke 23 aku satu famili bukak pose dkt highway gurun jer......sbb elok sampai dah nak dekat bukak pose so singgah jer le.....

1 comment:

|| syazwaniadnan || said...

tak sabar nk balik kampung bila tgk buah tanjung, jala emas.. kempunan2.. hehe

selamat hari raya kak nina :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...