Thursday, May 14, 2009

Kek Gula Hangus


Kek Gula Hangus
Sumber : Puan Halimah

1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sd besar mentega

Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair, tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi. Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

4 biji telor
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum
2 sd kecil soda bikarbonat
1 sd kecil esen vanila

Cara2:-

Pukul telor sampai kembang & pekat. Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu. Tuang kan esen vanila dan akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik. Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas & bawah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...