Cod & Prawn Pie


COD AND PRAWN PIE

Bahan-bahan:

480 g cod fillets
1 helai daun bay
450 ml susu segar
800 g ubi kentang } potong kecil dan rebus hingga empuk, toskan
50 g mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar parsley cincang
150 g udang kecil } buang kulit
Parutan cheddar cheese secukupnya
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

Cara membuat:

Masak cod fillet & udang bersama daun bay & 2 sudu besar susu selama 5-8 minit Setelah masak buang daun bay, dgn menggunakan garpu lorek2kan isi ikan menjadi kepingan (flakes) simpan susu tersbt (masukkan dlm sos nanti) Kentang yg dah empuk dilenyek panas2 bersama 30 g mentega, 2 sudu besar susu dan secubit garam. Panaskan periuk, masukkan lebihan mentega dan tepung, kacau selama 1 minit Tutup api, masukkan saki baki susu Panaskan semula sambil sentiasa kacau sehingga sos pekat.

Masukkan parsley, garam dan serbuk lada hitam, tutup api Masukkan isi ikan dan udang ke dlm sos tersebut (A) Panaskan oven pd suhu 200’C / gas mark 6 Ambil mangkuk/loyang tahan panas (ovenproof dish), ratakan A Kemudian menggunakan piping bag, picitkan kentang lenyek ke atas sos tadi (lihat gambar) Kemudian taburkan cheddar cheese secukupnya Masak dlm oven selama 20-25 minit atau sehingga perang Hidangkan panas-panas

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...