Karipap


KARIPAP

Doh A

350 gm tepung gandum
1 cawan air + sedikit garam

Uli kedua bahagian hingga jadi doh dan tidak melekat di tangan.

Doh B

150 gm tepung gandum
Marjerin - yg ni main agak2 sampai adunan boleh kepal/jadi doh
Sedikit crisco/spry

Uli bahan di atas hingga jadi doh


Ulasan gambar

1. Bahan A yg telah menjadi doh
2. Bahan B yg telah menjadi doh
3. Uli bahagian A hingga jadi seperti dalam gambar
4. Masukkan bahan B ke dalam bahan A
5. Kepal hingga jadi bulat
6. Uli hingga nipis
7. Potong di tengah
8. Mula menggulung hingga habis
9. Gulung hingga selesai
10. Rupa gulungan
11. Canaikan gulungan tadi hingga jadi memanjang
12. Gulung, golek sebentar dan hiris kecil2 (ikut suka berdasarkan nak saiz besar @ kecil)
13. Canaikan adunan tadi bentuk bulat, Isikan inti dan kelimkan hingga kemas
14, 15, 16 Karipap siap utk dimakan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...