TIPS : How To Bake A Cake

Hari ni meh kita sama2 baca sedikit tips yang saya kutip dari majalah berkenaan tips untuk membuat kek dan biskut ni.....harap2 berguna untuk kita semua....


Untuk membuat kek, bahan2 asas yang diperlukan ialah:-

Tepung, Gula, Telur, Lemak, Agen Penaik, Perisa, Karbohidrat dan Sedikit Protein

Terdapat empat jenis kek, iaitu:-

1. Kek Gaul dan ramas, kek ringkas dan kek biasa - Contoh kek bantal
2. Kek cara putar dan kek berlemak - Contoh kek oren, kek nescafe, biskut dan lain2
3. Kek cara enjut dan bahulu - Contoh bahulu gulung dan kek nanas terbalik
4. Kek cara mencair - Contoh kek buahan dan kek halia

Persediaan Untuk Membuat Kek

1. Tin Kek
2. Bahan-bahan
3. Ketuhar

Teknik Penyediaan Tin Kek

1. Sapu minyak atau mentega pada tin kek. Kek yang lebih lemak memerlukan tin tebal, digris rata dan
dialas kertas minyak;
2. Kek lapis sandwich perlu di atas dengan kertas minyak, digris dan ditabur sedikit tepung;
3. Bahulu gulung atau kek span - alas tin pembakar dengan kertas minyak, digris dan tabur gula halus yang
dicampur tepung beras.

KESILAPAN DAN SEBABNYA:

1. Kek yang kasar dan pecah di tengah

i. Terlalu banyak bahan penaik
ii. Ketuhar terlalu panas
iii. Bahan cecair tidak digaul dengan secukupnya

2. Kek yang nampak berat

i. Bahan penaik tidak mencukupi
ii. Ketuhar terlalu sejuk
iii. Kadar lemak tidak tepat
iv. Lemak menjadi cair semasa diramas ke dalam tepung

3. Kek yang kering

i. Terlalu sedikit cecair yang digunakan
ii. Terlalu banyak bahan penaik
iii. Telur yang diperlukan tidak mencukupi
iv. Dimasak terlalu lama

4. Kek berlubang besar di seluruhnya

i. Lemak tidak digaul dengan secukupnya
ii. Adunan dituangkan ke tin pembakar sedikit sedikit dan banyak memerangkap udara

KEK BESAR NAIK DI TENGAH-TENGAH

1. Kek diletak terlalu tinggi di dalam ketuhar
2. Ketuhar terlalu panas di peringkat awal dan turun suhu sebelum masak
3. Adunan tidak dirata terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar

KEK TIDAK RATA NAIKNYA

1. Kek tidak diletak di tengah ketuhar
2. Terlalu banyak bahan perasa
3. Ketuhar tidak dipanaskan mengikut suhu yang betul sebelum kek masak

KEK BESAR TENGGELAM DI TENGAH

1. Adunan terlalu lembik
2. Terlalu banyak bahan penaik
3. Membuka ketuhar sebelum kek masak
4. Ketuhar terlalu sejuk
5. Tidak cukup masak
6. Bilik dapur berangin (??)

BUAHAN DI DALAM KEK TENGGELAM KE BAWAH

1. Adunan terlalu lembik
2. Buah buahan basah dicampur ke dalam adunan
3. Kek dimasak di dalam ketuhar yang sejuk menyebabkan buahan tenggelam sebelum kek cukup masak

MASALAH KEK KEJU


Kek terbelah tengah / retak

i. Cheese tidak dipukul dengan rata menyebabkan ada ketulan cheese tertinggal di permukaan kek
ii. Telur dipukul terlalu lama hingga menyebabkan kek naik (utk mendapatkan permukaan kek yang
rata seeloknya kek tidak terlalu naik), kek yg naik akan mengecut dan dalam proses penyejukan tersebut akan lebih menyebabkan kek retak sekiranya ada kelihatan retak2 kecil sblm ini - my observation, make sure telur dipukul sekadar meratakan perlahan2....jangan terlalu dipukul.
iii. Suhu tidak boleh terlalu tinggi - memadai sekitar 140-150'C sahaja, jika belum masak tambah masa
sahaja dan berhenti bila tepi2 kek dah nampak set
iv. Teknik bain marie diperlukan supaya kek tidak 'terkejut' dengan udara panas di dalam oven dan dapat
menghasilkan kek yang tidak mudah hangus dan lebih lembap


Soalan Soalan Umum Berkenaan Kek / Biskut

1. Perlukah tepung dijemur dahulu sebelum membuat kek dan biskut?

Tepung yang digunakan untuk membuat kek dan biskut sebaiknya mestilah kering. Boleh menjemur atau menyangai tepung. Jika lembap, kek mungkin menjadi bantat. Begitu juga dengan biskut, ia tidak rangup dan mudah berkulat.

2. Apakah jenis gula yang sesuai untuk membuat kek dan biskut - gula halus yang dikisar sendiri atau
gula icing?


Gula yang dikisar sendiri tidak sesuai kerana berat dan terlalu manis. Kek mungkin bantat dan biskut lembap. Manakala gula ising pula mengandungi campuran tepung jagung dan rasanya kurang manis.

3. Perlukah mengacau gula dan mentega hingga putih untuk membuat biskut?

Bergantung kepada jenis biskut. Jika biskut gaul dan ramas seperti kuih tat, tidak perlu dipukul lama. Tetapi jika biskut ala2 drop cookies, mungkin perlu dipukul lama supaya bila dibakar ia kembang.


Common Cooking and Baking Problems With Solutions
From books How To Bake


Problem:
The cake falls or comes out uneven.

Solution:
~Overbaking may be the culprit. Follow baking temperature and time instructions (set a timer instead of watching the clock).
~If that doesn't help, check your oven's temperature gauge by placing an oven thermometer on the rack during preheating; if it's off, have it recalibrated. (The manufacturer should be able to recommend a service provider.)
~The oven door was opened too soon, which created a draft.


Problem:
A lumpy cake.

Solution: This is usually the result of undermixed batter. If you're mixing by hand, "use a round-bottom bowl with a sloping side," says Malgieri. This will make it easier to scrape the bowl so you end up with creamy, lump-free batter.

Problem:
The cake gets stuck in the pan.

Solution: A well-greased (and floured, if directed) pan should release easily, but if you want insurance, line the pan bottom with wax paper, cut to fit. "Smooth out the paper so it has no bubbles," Malgieri says. The paper will make removal a breeze.

Problem:
Your frosting looks unprofessional.

Solution: Apply a thin layer of icing ("like when you butter toast," says Malgieri) to "seal in" the crumbs, then chill the cake for half an hour. This primer coat makes adding a second layer of frosting painless, for you and your cake.

Problem:
Crack in middle of cake.

Solution :
~The oven was too hot to start with or oven was uneven during baking. Disguise crack with icing.
~The oven temperature was too hot, causing the outside of the cake to bake and form a crust too quickly.
~As the mixture in the center of the cake continued to cook and rise, it burst up through the top of the cake.The cake wasn't baked on the center rack of the oven

Problem:
Cake rises too much, overflows pan.

Solution:
~Too much baking powder; too little flour; or pan was filled more than two-thirds.

Problem:
Cake rises in oven, caves in when cooling.

Solution:
~Pan was over-filled; or egg whites were beaten when recipe didn’t call for it. Fill unevenness with frosting.

Problem:
Cake has shiny, sticky streak.

Solution: Poor mixing; too slow baking, or irregular heating of pan in oven.

Problem:
Cake is sticky.

Solution:
~Too much liquid or too much sugar was used
~the baking powder was too old.
~underbaking
~humid conditions after the cake is baked


Problem :
Cake's texture is too heavy

Solution :
~The butter, sugar and eggs were not beaten together long enough.
~The flour was beaten at too high a speed.
~Too much flour was added to the creamed mixture.
~The oven temperature was not hot enough.

COOKING MEASUREMENT CHART

Teaspoon and Tablespoons

1 tablespoon (tbsp) = 3 teaspoons (tsp)
1/16 cup (c) = 1 tablespoon
1/8 cup = 2 tablespoons
1/6 cup = 2 tablespoons + 2 teaspoons
1/4 cup = 4 tablespoons
1/3 cup = 5 tablespoons + 1 teaspoon
3/8 cup = 6 tablespoons
1/2 cup = 8 tablespoons
2/3 cup = 10 tablespoons + 2 teaspoons
3/4 cup = 12 tablespoons
1 cup = 48 teaspoons ·1 cup= 16 tablespoons

Fluid, pint, and quarts

8 fluid ounces (fl oz) = 1 cup
1 pint (pt) = 2 cups
1 quart (qt) = 2 pints
4 cups = 1 quart

Gallon, ounces, milliliter, and inches

1 gallon (gal) = 4 quarts
16 ounces (oz) = 1 pound (lb)
1 milliliter (ml) = 1 cubic centimeter (cc)
1 inch (in) = 2.54 centimeters (cm)

5 comments:

Aishah @ UmmiAqil said...

salam akak
tq kongsi tips nih...menarik tu buat cam saya yg tak pro nih

Anonymous said...

Salam,
Puan, saya nak mintak izin untuk letak entry mengenai kek ni di blog saya. Saya akan letakkan link blog puan di blog saya menandakan saya amik entry ni dr blog puan.
Terima kasih

BABYBATRIESYIA said...

Salam aishah,
sama sama ler kita ni...akak pun kdg2 kena rujuk gak

BABYBATRIESYIA said...

anonymous

Oo boleh....akak pun kutip merata2 untuk pengetahuan akak dan rakan2 yang baca blog akak so kita leh sama2 belajar....no problem

chomel007 said...

bagus entry ni..saya pun bdak br bljr..keep it up! akak kt mana ye?

http://hariyani.fotopages.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...