Monday, February 23, 2009

Di Sebalik Pembikinan Fruit Tart


Mmg lawak bila ingat balik pasal proses nak siapkan fruit tart ni......bukan buat banyak, sikit ajer.....ini tempahan dari customer.......tapi hendak dijadikan cerita, benda yang mudah dah jadi mcm tunggang terbalik......hehehe......


Gini......hari Jumaat tu sedikit sibuk ngan tempahan......salah sorang customer akan ambil cuppies beliau petang tu.....so terpaksa serah kat hubby sbb kita ada hal sedikit.......kita terpaksa ke alor setar sbb nak hadir demo ngan sorang chef ni.......usung along sekali buat teman......sepanjang sesi demo mmg kita mengantuk giler sbb kita mmg tak suka attend benda ala2 demo ni.....dah ler kena dok belakang x leh langsung nak jenguk ke depan......so kita tengok pun ala2 mata sepet gitu....tak bape nak nampak......tp info yg dapat kira ok ler.....buat pengetahuan......sian along dkt 3 jam dok menunggu tp dah janji ngan dia, lepas abis demo mama bawak pi beli Bdaman......betul ke eja tak tahu ler.....tp dia mmg mengumpul koleksi patung BDaman tu....

Demo abis kul 6 lebih......lepas tu singgah Giant jap beli brg yang along nak tu......terlupa lak nak beli buah2an sekali masa dkt situ......heheeh......dah elok on the way nak balik baru teringat.....sib baik belum terlepas Pekan Changloon.....jadi singgah pulak dkt C Mart Changloon tu......dah beli buah tu dah dkt malam dah.....

Sampai jer rumah udah penat.......tp nak kena pi deliver cuppies ngan kek ke rumah customer dulu......karang terlewat.....ajak hubby temankan.......dah selesai deliver, dok tengok tv dulu.....cakap kat hubby jap2 lagi kita buat tart tu.......hehehe.........haaa......kena......dok ralit2 tu siap terlena......tiba2 "mama.....bangun.....kata nak buat kuih...........dah kul 6 ni" kejut hubby.........alamak.....terkezut......dah kul 6 pagi.......cepat2 kita bangun.....sib baik customer nak ambik tengahari........apa lagi......selesai2 apa yg patut, terus ke dapur mengerjakan tart yang belum siap tu.....hehehe.....

Mula2 siapkan pastri.......dah bakar2 sumer......sementara tunggu pastri siap, kita prepare kastardnya pulak.....tunggu sejuk dulu.....then pastri dah siap bakar......tunggu sejuk pulak......kemudian baru kita keluarkan dr acuan.......lepas 1/2 jam baru kita isikan kastardnya.......fuuuhh.....by 8 am....sumer siap.......lega rasanya......ini baru ler betul2 fresh......3 jam sblm ambik baru siap buat......hahaha.....



Tart yang ini dikerjakan oleh kakak.....katanya dia tak nak buah2 lain atas tart......(kita mmg selalu buat lebih untuk emergency case...hehe)....so dia isi penuh tart dia tu ngan buah anggur hijau jer.......kiwi tu kita yang letak.....

Feedback from my customer:
just got back from a.star. The tarts were yummilicious! Dad's bday n he loves it. Looking forward for future order. Thanks ye!

2 comments:

|| syazwaniadnan || said...

wahhh, akk mmg superb la kak!
dlm kelam kelibut tu boleh siap jugak.

BABYBATRIESYIA said...

Hehehe terpaksa ler jugak sbb orang punya....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...