ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG


ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

3 ekor ikan kembung (potong dua)

BAHAN KISAR

1 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan
1 biji buah tomato - potong
Cili kering 3-4 biji + 1 sudu besar cili giling

Kisar semua bahan di atas hingga lumat.

BAHAN LAIN

Bendi
Buah Tomato (potong 4)
2 batang Bunga Kantan (belah 2)
1 sudu teh pes asam jawa (campurkan dengan air)
Garam dan gula secukupnya

Panaskan periuk.  Masukkan minyak dan tumis bahan kisar.  Tumis hingga pecah minyak.  Kemudian masukkan air secukupnya bersama dengan air asam jawa.  Masukkan bunga kantan dan bendi.  Masukkan ikan bersama garam/gula secukupnya.  Akhir sekali baru masukkan buah tomato.

(Tiada penggunaan daun kesum, kalau ada lebih kick....tp stok takde, so janji tekak suka, resipi apa pun kita boleh olah utk kita makan....)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...