Thursday, July 11, 2013

DALCA SAYURAN


Dalca kali ni buat cara lain sikit....alhamdulillah.....orang kata puasa2 nih ada berkat kan sebab tak boleh nak rasa masin manis camne....jadi main bubuh je....tapi hasilnya elok2 je...


DALCA SAYURAN

1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Seinci halia
1 batang serai

Kisar semua bahan di atas.

Sebatikan:
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih

2 ikat daun kari
Sedikit bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang
Sedikit daging - dipotong2 halus
1 biji ubi kentang - potong dadu
2 ikat kacang panjang - potong
2 biji putik jagung - belah2
1/2 batang terung - dipotong dadu
3 batang bendi
1 biji tomato - di belah 6
Air Asam Jawa secukupnya

Santan 1/2 kotak (dlm 100 ml) + air
Garam & Gula

Tumiskan bahan kisar bersama dengan bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang dan daun kari.  Kemudian, masukkan serbuk yang telah dijadikan pes tadi.  Biar hingga masak, kemudian masukkan sedikit air.  Masukkan daging dan ubi kentang.  Masukkan santan dan air asam jawa, garam dan gula.  Agak2 kentang dah masak, masukkan sayuran lain. Akhir sekali baru masukkan buah tomato.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...