Tuesday, February 4, 2014

Pajeri Jantung Pisang


Jantung pisang - belah 4 dan rebus hingga empuk, then perah2 sikit kuarkan air

Bahan tumis
3 ulas bawang merah - kisar
1 inci halia - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
Buah pelaga
Bunga lawang
Kukit kayu manis
Bunga cengkih
Halba

Udang kering - kisar halus, guna 2 sudu besar
Daun kari
Santan secukupnya
3 sudu besar Rempah kari
1 ketul gula melaka
1 sudu kecil Kerisek
Garam

Tumis bahan tumis tadi. Masukkan daun kari. Masukkan rempah kari yg telah dijadikan pes. Masukkan air bila pecah minyak. Masukkan santan, gula melaka, udang kering kisar, garam dan kerisek. Bila mendidih masukkan jantung pisang tadi. Masak hingga kuah pekat sikit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...