~Butir Nangka~

SALAM RAMADHAN AL MUBARAK buat semua....walaupun dah terlepas sehari berpuasa.....masih dalam mood awal2 lagi kan....dah masuk pose baru nak update blog kan....



Menu kuih untuk berbuka paling mudah nak buat.....boleh buat sikit2 je untuk takat satu famili makan.....tak de le membazir dari beli kuih2 di kedai.....tak plan nak buat kuih tp since lepas siapkan lauk pauk, tngk ada banyak masa lagi sebelum sampai waktu berbuka puasa....jadi teruskan le hajat nak buat kuih ni.....



BUTIR NANGKA

200 gm tepung pulut
Sedikit air - sambil menguli tngk le kondisi tepung, biar boleh dikepal n tak melekit
Sedikit pewarna hijau

Bahan Untuk Kuah:

100 ml santan pekat
100 ml air biasa
1/2 sudu teh halba
Sedikit hirisan halia
Garam secukupnya
Gula secukupnya

Campurkan semua bahan kuah dan masak di atas api sederhana sambil dikacau setiap masa.  Kemudian tutupkan api.

Untuk butir nangka, sediakan air di dalam periuk dan didihkan, kemudian kepalkan adunan tadi membentuk biji2 ala2 almond london tu dan masukkan dalam air yang mendidih tadi, bila dah terapung boleh diangkat dan dimasukkan ke dalam kuah tadi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...