Thursday, July 11, 2013

NASI KUNING



NASI KUNING
Resipi Asal: K Nor @ Secubit Garam
Olahan : Nina

4 cawan beras basmathi
1 batang Kulit kayu manis
Bunga cengkih
1 ulas bawang besar - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus
2 helai daun pandan
Garam secukupnya
Air secukupnya (ikut sukatan masak nasi biasa)
Minyak sapi
Pewarna Egg Yellow - pewarna khas Nasi Beriani

Gunakan periuk rice cooker untuk memasak nasi terlebih dahulu di atas dapur.  Masukkan minyak sapi, masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan.  Biar hingga naik bau.  Masukkan beras dan garam bersama air.  Masukkan pewarna egg yellow dan kacau sebati.  Alihkan ke rice cooker dan set hingga masak.

2 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam nina..
menyerlah kuningnya tu... sedap juga buat brbuka ni kan..
slmt berpuasa nina..

Babybatriesyia said...

Salam puasa.....mesti ratna buat lauk sedap2 pose nih hehe.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...