Friday, July 12, 2013

SIAKAP MASAK ASAM



Kebetulan stok ikan siakap ada le 2 ekor, sekor dah dikorbankan malam tadi untuk berbuka.....biasa buat sweet sour, kali ni try buat masak asam pulak.....mudah je pun...ala2 Thai gitu....

SIAKAP MASAK ASAM
1 ekor ikan siakap sederhana besar - dibersihkan, kelar, dilumur garam dan kunyit dan digoreng garing

2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
1 sudu besar pati asam jawa
1 sudu teh sos ikan
3-4 biji cili api
Gula secukupnya - dalam 1-2 sudu besar
2 tangkai daun ketumbar

Hiris halus bawang putih, bawang merah dan cili api.  Panaskan minyak dan tumis bahan ini.  Kemudian sebatikan pati asam jawa tadi dengan air (agak2 nak kuah bnyk mana) dan masukkan ke dalam bahan tumis tadi.  Masukkan sos ikan dan gula secukupnya.  Biar hingga kuah pekat sedikit.  Tuangkan ke atas ikan tadi dan taburkan daun ketumbar yang dihiris halus.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...