Friday, October 15, 2010

~Dadih Strawberry~



Dadih ni aku buat sebagai sebahagian menu untuk sedikit jamuan sempena birthday along....prepare yang ni dulu.......jemput kawan2 along je....tak larat nak masak bnyk2 pun......saja je le kan.....tahun depan kawan2 sekolah rendah tak tentu dapat jumpa lagi ke tak.....bespren2 dia sumer budak2 bijak, nanti kalu dia orang sumer dapat masuk sekolah asrama ke apa ke, tentu susah dah nak dpt jumpa......

Menu sumer ringan2 je sbb budak2 je kan, cam tak logik kalu nak buat menu berat cam makan nasi gituh......apa menunya nanti dah selesai majlis baru kita citer ya.....buat sorang2 je jadi mana leh bnyk menu hehe.....bnyk kerja nih, umah tak kemas lagi......

Citer pasal dadih nih.....untuk resipi ni dapat le dalam 35 bekas kecik nih......rasa cam penuh periuk buat, dpt bnyk tuh je.....hmmm......sikit lak.....kang baby ngan kakak meragam nak gak jenuh le.....resipi aku cilok dr myresipi je......tp aku turunkan resipi yang aku buat nih ngan sedikit modifikasi......dadih ni mmg goyang2 inul gituh......

~Dadih Strawberry~

1 liter air
2 liter susu rendah lemak
1 1/4 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung - dicampur dengan 2 sudu besar air
10 gm serbuk agar-agar
3 sudu besar strawberry paste
1 sudu besar pewarna merah

Didihkan air dan serbuk agar-agar bersama gula hingga hancur.  Masukkan adunan tepung jagung yang telah disebatikan dengan air tadi.  Masukkan susu rendah lemak dan kacau dengan api perlahan hingga ia hampir mendidih.  Masukkan paste strawberry dan pewarna dan tutup api.  Tapis adunan ke dalam acuan dan bekukan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...