Friday, October 1, 2010

~Basic Sponge Cake~

Just nak share salah satu resipi asas sponge cake yang aku buat if tak de stok sponge cake mix......tapi basically aku suka guna sponge cake mix sbb tak payah susah2 nak sukat.....maklum le, order selalu datang adhoc......ini just in case le kalu bekalan habis.....


Bahan-bahan yang diperlukan:-

5 biji telur Gred A
125 gm gula castor
40 gm susu pekat manis
40 gm air masak
100 ml minyak jagung/butter cair
220 gm tepung gandum (*nanti kena confirm sukatan betul dulu, lupa le pulak)
1 sudu besar serbuk penaik
1 sudu teh ovalette

Putar 5 biji telur Gred A,  125 gm gula castor, 40 gm susu pekat manis, 40 gm air masak dan ovalette hingga sebati, sekejap sahaja ya....



Kemudian, masukkan tepung gandum bersama dengan serbuk penaik dan putar selama 10 minit dengan high speed.


Adunan akan jadi pekat dan kuantiti dah jadi cam double gitu....bila angkat whisk, selalunya adunan jatuh pelan2 je.....so leh stop mixing....masa ni on mixer paling perlahan, masukkan minyak jagung atau butter cair dengan aliran yg perlahan dan sedikit2 ke dalam adunan tadi.  Jangan lama.....kuarkan bowl adunan, scrap je tepi ngan senduk kayu then kaup balik sekali lagi takut minyak jatuh ke bawah adunan, kaup biar rata. 

Make sure alas loyang, kalu nak bakar kosong pun boleh, atau nak mix2 perasa pun boleh, suka hati le....


Bakar selama 1 jam pada suhu 160'c atau sehingga masak.  Dah masak, cepat2 kuarkan kek dr loyang ya.....jgn biarkan kek span dlm loyang nanti dia kecut....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...