~My Besday N Cameron Highland!!~

By the time of this entry, my besday dah jadi belated dah pun.....since masa tu tengah holiday ngan famili, so malas nak interframe bukak2 laptop buat entry kan....bukan le holiday semata2 nak celebrate my besday pun, just coincidence my hubby nak resting kat tempat peberet dia....so i tumpang sekaki le holiday.....anyway, time kasih banyak buat rakan2 yang sms, tru fb dan yang wish me by phone on my besday....thank you so much......u guys are really great.....

Ok le....balik kepada citer holiday ke CH.....tak dak tempat lain ke nak pergi selain CH? asik2 entry CH.....biasa le....situ je le mampu nak pergi pun.....jauh2 mana larat kan....mak bapak kena campur lak ngan anak2 yang 3 orang tu.....kalu single lain le citer kan.....ini pergi CH pun paling2 extra money kena spare RM1k dah.....melayang dah duit tu pun.....tu tak masuk duit hotel lagi.....duit2 tu abis buat makan2 le selalunya, minyak keta lagi plus minus yg anak2 mintak ikut suka hati dia orang......yang penting dpt sama2 ngan famili, dekat2 pun tak pe....janji leh relax2 lepas tension dan anak2 happy.....


Malam sampai tu ronda2 kat night market, tp hari hujan le pulak, jadi tak dpt lama2 nak ronda2......so balik zzz dulu.....esoknya tempat dituju of course nak pekena nasi lemak kat Cameron Valley Tea House.....biasa le....menu wajib bekpas....


Lepas singgah kat situ, ajak en hubby untuk meneruskan perjalanan turun ke Tapah.....lama tak lalu kot situ....sekarang ni perjalanan mesti ikut Simpang Pulai....last lalu ikut Tapah kalu tak silap masa along masih baby lagi.....dah lama sangat......

On the way, terperasan sign board menuju ke Ladang Teh Boh ni....tak pernah pergi lagi selama dok berulang alik ke CH.....jadi terus singgah.....jauh gak nak menuju ke puncak ladang......tapi suasana kat situ lagi best compare tempat2 lain....ngan ketinggiannya, ngan kesejukkannya....aaahhh.....nyaman sungguh.....


Pemandangan ladang teh yang sangat luas dan indah dipandang.....







En Hubby ajak menaiki puncak bukit pada ketinggian 173 m.....laju je en hubby ngan kakak dan baby panjat tangga....aku ngan along dok lepak2 kat bawah dulu.....baru separuh tangga naik aku dah mengah giler2 dah....nampak sangat lama sungguh tak buat exercise....ni le bahananya.....



Kilang teh yang dibuka untuk lawatan dengan supervise dari kakitangan di situ....




Antara menu dijual di cafe ladang teh tersebut.....

Lepas dah relax2 kat situ, ajak hubby continue lagi perjalanan turun ke Tapah....aku nak pergi ke Lata Iskandar.....sbb dulu2 pun tak pernah singgah....jadi nak gak le rasa ke tempat tu....jauh gak le perjalanan nak ke sana tapi since kami pun mmg bertujuan nak ronda2 dan tak de agenda lain, jadi teruskan saja.....cuci2 mata sepanjang perjalanan....







Kat sini sempat le beli tampi.....emmm....buat apa le ngan tampi tu hehe.....saja je le....dah singgah kan....on d way balik ke Brinchang, singgah kat tempat orang2 asli dok menjual barang2 rotan ni....murah le RM5 compare yang jual dekat Lata Iskandar tu.....beli bekas isi bawang.....



Hari kedua kami dah nak balik....bekpas dekat Cameron Bharat lagi....hehe...tp kali ni bukan kat tempat biasa tu, terus lajak sikit ke depan.....kedai satu lagi....



Singgah kat Kea Farm, nak shopping sayur ngan buah.....susah sikit nak parking kali ni sebab minggu ni mmg manusia tersangat le ramai, mcm cuti sekolah le pulak.....tepi2 jalan tu sumer polis jaga jadi tak leh park merata2 sbb kat tangan dia orang dah siap kertas saman.....jadi terus le lajak parking kat port parking dkt Hotel Equatorial....RM3 per entry.....tak kisah le....janji jangan kena saman.....jalan kaki le sikit tp ngan cuaca sejuk tak jadi hal....

Dah abis shopping kat situ, kami teruskan perjalanan.....mcm biasa kami singgah last port kami kat Rich Flora.....kat situ mesti dah en hubby nak singgah makan whipped potato.....then, terus le kami balik.....sempat lagi aku ajak en hubby singgah Jakel kat Alor Setar nak singgah beli kain lak hehe.....


Orait....abis dah citer pasal CH ya....

3 comments:

zuwaidah said...

wowwwww bestnya...tak pernah lagi jejak ke CH.

Tina said...

uis, tak habih habih hang ek dengan cameron highlands. aku gak tak sampai2 lagi hahahaha.

p/s baby cantik

BATRIESYIA-HOMEMADE said...

zuwaidah : pergi le....seronok buat tenangkan fikiran....hehe

Tina : jangan mare mek.....tu pun laki aku dah plan lagi 2 bulan nak pi lagi haha.....pi le.....best....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...