~Renovation in progress 1~

Dah masuk 3 bulan.....ntah mana silap kontraktor ni buat kat tukang2 pun aku tak tahu le.....last ini le rupa bila en2 tukang tu cabut kes tak dapat duit gaji.....kontraktor kata A, si mandur kata B.....la ni tak tahu citer sapa boleh percaya dah.....lega gak dia orang cabut, sakit kepala sebenarnya tengok progress dlm masa 3 bulan ni.....mmg buat tekanan mental je....lagipun takan dia orang nak continue buat kalu tak dapat duit gaji...kesian dia orang....apa pun kami masih keep in contact ngan tukang-tukang indon ni.....dia orang rajin tp konraktor ngan mandur buat onar masing-masing, tu yg jadi camni.....





Selepas 2 minggu tukang cabut, kami pun dah hilang sabar.....tiap kali soh kontraktor mai umah nak bincang, mcm2 alasan diberi.....tp minggu lepas dah tak tahan dah....aku cakap kat en hubby, kita panggil bincang....kalu tak dak progress gak, kita off deal.....senang citer......mujur le sms kat kontraktor, baru dia mention nak antar tukang baru....selepas 2 minggu??? ooo.....tu nasib baik sms....kalu tak, agaknya dia dok diam2 je kot sampai le lepas raya.....

Elok2 je en kontraktor sampai umah hari minggu aritu, terus en hubby sembur en kontraktor ngan segala mcm yg boleh sembur....hahaha.....padan muka dia.....apa ke jadah janji lain jadi lain....bila time bincang spek balik baru aku masuk campur.....kalu sembur dia orang sekali kang jadi citer lain lak kan....hehehe.....kami bincang panjang lebar kali ni....part ni tak dak nak tolerate dah, kalu kontraktor berkira, kami pun nak buat cerewet gak....mau ikut hati nak buang je, tp beria-ia lak dia orang nak continue gak buat.....mau idoknya, malu dah le buat onar mcm2....bukannya kami tak kenal dia.....dah le sekampung je ngan en hubby.....dah le menjenguk pun tidak, main lepas tangan je.....cuma kali ni cakap direct, payment lepas siap umah 100%...tak nak gunapakai dah payment yg dia mintak sblm ni......duit raya je kami bagi sikit...tu pun tengok progress camne, selain dr tu, payment kami tak nak buat sehingga leh cuci kaki ngan tangan....lambat pun lambat le, takut dah bagi duit, umah tak jalan...buat sakit kepala je....

As promised, tukang datang.....hmmm.....kalu dari awal mcm ni kan dah siap pun umah.....ini hari pertama buat kerja, abis dah 5 pallette bata dia orang susun.....bukan makan masa lama pun.....tunggu plywood sampai untuk tuang slab lantai......yg tu akan makan masa nak buang.....aku harap tukang2 tau isi masa ngan buat mana yg patut.....tu pun terpaksa gak kami monitor dan tegur sbb main redah2 je buat......si kontraktor tak explain le pulak tang saiz tingkap.....mujur le aku tengok dan siap pi tegur.....kalu dak jenuh kena ketuk balik....



Ini pandangan dari depan umah.....tingkap ruang tamu dah naik separuh......memandangkan banjir dulu ada air bertakung dkt porch, kali ni up 1 kaki porch dr asal.....dlm umah kami naikkan sampai 2 kaki.....keta tak leh nak masuk park kat porch sbb tersekat ngan tiang letrik + kami umah hujung jadi sumer end ada depan umah....termasuk lubang tangki + bomba....jadi sumer park kat luar je le nampaknya....umah kami buat total reno.....sumer dinding roboh, cuma gunapakai tapak yang ada je....kecik je umah pun, tp home sweet home gak walau sekecik mana pun.....anak-anak pun dah makin membesar, jadi bilik untuk tiap2 sorang le kena ada.....



Ni lorong nak ke dapur....kecik je dapur kali ni.....tp sbb en hubby izinkan utk asingkan bilik dapur ngan bilik baking, jadi no problem.....aku dpt 2 bilik kali ni......yabedabedoooo.....bilik utk baking dinding belum down lagi....tunggu yg bahagian ni siap dulu baru dia orang nak robohkan katanya....





Ni dinding ruang tamu dengan dapur untuk progress hari pertama selepas 3 bulan terbengkalai.....nanti update lagi le progress seterusnya.....mmg lambat lagi le umah nak siap tp at least senang sikit hati tengok ada perkembangan......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...