Tuesday, February 23, 2010

~Strawberry Cheese Tart~



Balance strawberry masih ada......kebetulan masa belek2 majalah Sedap, jumpa le pulak resipi ni.....tapi aku tak ikut le exactly mcm dlm resipi, sukat pun tak kecuali utk adunan doh.....pemalas punya pasal.....sumer main hentam aje tengok bahan2.....sukatan tak ada...tapi di sini aku bagi sukatannya....jangan ikut cara aku le pulak....

Resipi aku sharing kat sini, kalau2 ada yang x ada majalah tu, so ambik resipi kat sini je le....tapi ini versi yang aku dah olah, bukan sedikit tp bnyk le gak....nak resipi yang original kena belek majalah ya....hehe....

STRAWBERRY CHEESE TART
Loyang : 10 in

**Sedikit perubahan

Untuk Doh Pastri

75 gm butter
25 gm gula icing**
1 biji kuning telur
150 gm tepung gandum

Butter, gula icing dan kuning telur digaul sekali. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Letakkan di atas loyang dan bakar selama 20 minit.

Untuk Adunan Cheese

250 gm cream cheese
115 gm gula castor**
1 biji telur
100 gm non dairy whipping cream
2 sudu besar tepung gandum

Putar cream cheese dan gula castor hingga sebati. Masukkan telur dan kacau rata. Jangan terlalu lama. Masukkan whipping cream dan tepung gandum. Gaul rata. Tuangkan ke atas base tadi. Bakar selama 40 minit pada suhu 150'C atau hingga bahagian tepi adunan cheese nampak sudah masak. Biar di dalam oven dalam sejam sebelum dikeluarkan dan disejukkan di dalam peti sejuk.

Topping

Strawberry - dibelah dua
Jem Strawberry secukupnya
Air

Masak jem dan air hingga jem cair. Gaulkan buah strawberry di dalamnya. Hiaskan di atas tart tadi.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...