~Order From Azie~

Today is what i can say a day of relief.....fuuuhhh......rasanya jalan pun dah hoyong hayang struggling and counting bila bilangan tempahan akan makin mengurang.....tak de ler banyak tp bagi aku dah tak cukup tangan dah rasanya nak handle sorang2.....nak arrange timing takut karang ada yang tertinggal.....kena susun lak mana yg leh dok dlm peti ais ngan tidak.....ye ler....semua cinonet......hehehe......penat betullll.....but what most important is my customer's satisfaction.....ada yang sangat2 baik hati bukan takat teruja dpt kek tp siap puji2 depan mata.....aku lak yang tersipu2 segan.....ada gak yang tak kata apa2 pun.....so aku tak tahu menepati kehendak atau tidak......ada masa deco kek kena bermain dengan mood.....kalu mood mmg tengah "five star", makanya hasilnya pun aku sendiri puas hati.....tak kurang ada yg aku tak puas hati....adat ler tu kan......

Apa pun aku sangat berterima kasih pada yang sudi membuat tempahan......semoga semuanya menepati kehendak w/pun tak semua tempahan 100% mengikut pilihan customer kerana ada yang aku minta tukarkan kerana bimbang dikatakan 'copycat' hakmilik orang lain.......ada jugak yang aku ikut 100% especially kalu gambar pilihan customer bukan kepunyaan tokey2 kek kat mesia ni.....hehe.....sbb dlm dunia2 baking ni, tak semua orang suka ditiru walaupun sebenarnya mereka pun meniru orang lain.....(jangan maree.....).....bagi aku, nak copy ke nak apa pun silakan ler.....aku tak pernah cakap design itu design ini adalah hakcipta aku....walaupun belajar sendiri mula2 dahulu, tp mmg terpaksa aku cedok idea dr buku2 atau internet gak......selebihnya baru direka-reka.....tp sbb tangan yang membuat orang lain, maka design kek pun jadi ler ala2 design tidak berhakmilik...........

Ok ler....back to my cake, let me start with what i did last week.....

First, simple fancy cookies for wedding door gift......adeih....bersengkang mata ni nak buat.....kalu ikutkan hati mmg give up, sakit pinggang....lenguh tangan.....sumer ada.....tp buat kerja kena ikhlas.....ini rezeki.....jadi tak leh nak main2......

4 comments:

hastuzam said...

Salam Nina Babybatriesya..teruja tgk fancy cookies..brapa rega per pcs mcm yg dlm n3? nie pun nak mintak HALAL gak..ada jugak copycat design Nina..heee..heee.
Anyway..selalu ikut Nina punya blog..bangga & TAhniaH..emmmmmm.

BABYBATRIESYIA said...

Salam.....no hal.....bila dah publish gambar kat blog meaning tu untuk tontonan sumer.....cuma jangan ler ambik gambar mengaku kita punya kalu bukan hak kita, itu x leh ler kan........nina ni tak kisah coz design2 ni bukan ada hakcipta.....so kita tak payah melenting kalu org buat design nak sama ngan kita.....kita sumer kat mesia ni majoriti pun copycat design orang, kalu bukan 100% pun, mesti ada kombinasi tu gak....itu termasuk ler nina sendiri.....sbb yg pioneer dalam bidang deco ni pun bukan ler org2 kita.....paling2 yg mengajar deco pun belajar ngan orang putih sblm ajar orang...ye dak??....

Azyanty said...

yan pun ada belajar buat cookies ni..tapi bila pour icing tu, tak smooth la mcm nina buat ni. blh kongsi tips? or ada buat kelas?

BABYBATRIESYIA said...

Ooo ya ke? actually nina tak pernah belajar lak buat cookies ni....mmg lebih kepada membaca, mencuba dan aplikasi sumer teknik yg dpt diceduk kat mana2....kelas mmg nina tak buat coz nina baking2 ni cuma hobi saja, not really ler utk himpun harta hehe.....belajar pun ala2 hentam keromo....

Pasal tips tu...apa yg yan nak tahu?.....kalu resipi mmg nina pakai resipi wilton, guna meringue powder....nina tak guna putih telur.....cuma kena adjust penggunaan air...tu jer

Nak bagi dia smooth, make sure konsistensi icing tu tak terlalu cair, tak terlalu pekat.....if pekat, dia tak spread cantik....and if cair, nanti ia jatuh ke tepi2 cookies....

Lagipun utk buat royal icing make sure batch pertama dlm bentuk stiff..meaning pekat dan boleh stand bila kita putar. Then baru cairkan sikit2 ngan air sampai dapat kepekatan yg kita kehendaki....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...