Wednesday, December 24, 2008

My Revision on Shorthand

Shorthand ngan Trengkas adalah my peberet subject masa belajar dulu......masih ingat lagi masa study dulu ngan Pn Norlizan, Pn Sherene yang cantik manis and Pn Maimunah yang garang.....tapi i was lucky to be her peberet student......segarang2 dia, dia ler lecturer kesayangan kita.....kalu bukan sebab dia garang, tak tentu anak2 murid dpt jadi pandai.....

Masih ingat lagi kata2 Pn Sherene, "sepanjang saya jadi lecturer, ni ler pestime ada student dpt carry mark markah penuh"......hehehe......seronok kan zaman belajar dahulu......itu ler zaman paling indah untuk dikenang....dengan Pn Maimunah lak.....tiap kali ada extra test, selalu dia tak bagi kita sit......alasan Pn Maimunah, kuota carry mark kita dah penuh......hahaha......selalu jer kena suruh dek dia pergi ambik kunci tertinggal ler, ambik benda kat bilik dia ler......aiseh.......

Sekarang, semua kenangan manis tu dah lama berlalu......sudah lama benar......shorthand dan trengkas pun sudah lama tidak dipraktikkan lagi......w/pun di zaman yang serba canggih penuh teknologi baru, tapi trengkas dan shorthand tetap punya banyak keistimewaan.....pertama, sbb tak semua orang boleh membaca shorthand atau trengkas.....jadi, ia lebih kepada bahasa perhubungan yang rahsia......






Ini adalah tulisan Gregg. Tulisan Gregg ni sedikit berbeza daripada Pitman.....bukan sikit ler, mmg berbeza.....so some short forms in Gregg could mean something else in Pitman.....whatsoever, ini ikut kepakaran masing2 ler....

Writing shorthand and trengkas need skills......mesti ada kepantasan jari jemari, dengan lentuk yang tersendiri.....ada yg memandang remeh, but believe me, not everybody is given the skill to develop a good shorthand writing......not only you have to write it down fast, but you have to have a beautiful short forms.......it's not like reading a book, memorizing the word without knowing how to speed reading what you have written......ooo ghee......all my buddies, didn't we miss all the times before?? Bagaimana kita semua pakat bersaing hendak menjadi yang terbaik?

Even waktu kelas dahulu, kita tetap berdebar tiap kali habis sesi dictation.....sbb selalunya kita antara yg selalu kena jadi the first utk read out apa yg telah di'dictate'.....takut tau......tapi itu sebenarnya penyebab you could be excellent, coz you always have to be prepared......untuk praktis, kita praktis melalui lagu.....sbb dlm lagu you have to have a good listening skills, not only good in writing......only when you can hear things clear enough, then only you know what you are going to write.....

Tanpa latihan, semua ini akan terkubur sahaja, and i believe most of my friends don't even remember all the forms anymore......how i love this writing and i will make sure it remains as good as my old time.....practice do make things perfect.....

7 comments:

Feeza said...

Salam Nina,
Seronoknya dapat tgk tulisan shorthand ni. Dulu pernah belajar,skg dah lupa sesangat. Masa tu tulis diary guna shorthand,secret kononnya...skrg nak baca semula diari tu tak boleh dah.Tinggal kenangan je lah.Nmpaknya kena belajar semula...

Snow Peace a.k.a WaWa said...

shorthand ni cam main calit2 jer yer...mmg pantas..pehtu tak smua org paham..cam kod rahsia plak...

effa said...

gheee..kak nina..kita ex student DSS kat itm jengka 96-98..skg jadi PA gomen..kekekeke..

BABYBATRIESYIA said...

Feeza,

Nice to know ada seangkatan dalam dunia siber ni....betul ler...kalu tak praktis mmg kita leh lupa....maklum ler....dah kerja ni kita jarang guna sangat....

BABYBATRIESYIA said...

Wawa,

Kononnya kod rahsia ler ni....tp silap2 tukang tulis lupa kod rahsia sendiri....hehehe

BABYBATRIESYIA said...

effa....ooo ya ke effa.....akak super senior ler kalu gitu....heheh.....akak ni kat kuantan......sempat ler akak jadi OC masa kat jengka utk first batch kat jengka....

Elaiza said...

hi akak,

kita pun sama blajar benda alah ni..tapi dah lama tak praktis..kita DSS ITM Manjung dari 96-99...and kita tinggal kat penang :)

nice to meet u..

ela

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...