Friday, December 19, 2008

Beef Steak




Boleh ler nak kata ini menu tengahari paling malas.....pertama sbb sosnya kita tak perlu buat, dpt preeee jer......hehehe....resipi kita bagi kat kawan, kita dapatkan dari tenet.....then dia yg buatkan sosnya.....kita lak dpt merasa hasil tangan dia......so.....memikirkan di dalam fridge ada stok daging yang dah elok2 bentuk boleh dibuat steak, apa lagi......tarik keluar jer kita punya grill then bakar daging tu yang dah kita marinade, goreng fries, bakar ubi kentang, celur sayur campur pastu campur mayonaise and last celur brocolli......prepare dua pinggan, satu kita share ngan anak2......jangan tak tahu, dagingnya 2x ganda besor dr kat kedai.....tu pasal kena share....satu kita simpan kat hubby......kenyang dia makan.....

Resipi utk sos barbeque tp mmg sedap jadi sos untuk marinade ngan kuah steak kita ni....

Sos Barbeque/Sos Steak

125 ml sos masam manis
125 ml sos cili
125 ml sos tomato
90 ml sos plam
125 ml sos blackpepper
60 ml sos Hoisin
60 ml sos tiram
30 ml madu
1 camb kicap manis
1 camb serbuk lada hitam
1 camt herba Itali, jika suka
Garam secukupnya

Cara membuat

Untuk sos: Jerang bahan perap dengan campuran tepung jagung. Kacau atas api sederhana hingga pekat. Hidangkan bersama bahan barbeque.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...