~Menu Iftar 2012 - Sup Kaki Ayam~



Menu sup kaki ayam ni menu kakak sebenarnya......since kuah tak de, saya prepare je sup mudah ni untuk budak2 makan....lagipun kaki ayam ni peberet kakak....asal gi supermarket lalu kat seksyen barang basah, mesti dia terjah kaki ayam.....huhu....dia sorang je pun yang redah makan.....

~SUP KAKI AYAM~

1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Sedikit bunga lawang
Sedikit buah pelaga
Sedikit bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 sudu besar rempah sup (saya guna Rempah Sup Faiza) - campur air dan jadikan pes
1 ketul pati ayam
Air secukupnya
Seketul Ubi Kentang - dipotong2 dadu
Kaki Ayam secukupnya
Batang Seleri - dipotong2 kecil
Daun Sup/Daun Bawang secukupnya
Garam/Gula jika perlu - maybe pati ayam dah cukup bagi rasa, so sikit je memadai


Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris halus.  Masukkan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis.  Tumis hingga wangi.  Masukkan rempah sup yang telah dijadikan pes tadi.  Tumis hingga pecah minyak, kemudian masukkan air secukupnya bersama pati ayam.  Masukkan kaki ayam tadi bersama ubi kentang.  Masukkan batang seleri dan biar hingga masak.  Taburkan daun sup dan daun bawang jika suka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...