~Menu Iftar 2012 - Ayam Percik~

Masak Percik ni masakan common saya dah.....kira mmg wajib kena ada tiap kali pose.....belajar dari mak dan ubahsuai sendiri je le....kalau buat ayam percik saya tak suka kering2.....saya suka cicah kuah tu sekali masa makan.....percik versi kelantan takde banyak lada, dan saya mmg elakkan guna lada kering sebab takut pedas nanti anak2 tak boleh makan......cuma sedikit cili giling untuk bagi warna.....biasa2 kat mana2 di Kelantan, warnanya mesti putih santan gitu....



~AYAM PERCIK~

3 ketul dada ayam (direbus terlebih dahulu dengan sedikit air + halia + bawang merah + bawang putih yang ditumbuk halus)....rebus sehingga masak dan air sedikit kering + 1 batang serai dititik

Bahan Kuah

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia (semua bahan di atas ditumbuk halus)
1 1/2 kotak santan (santan kotak)
1 sudu kecil cili giling
1 keping asam keping
1 batang serai dititik
1 sudu kecil tepung jagung (untuk memekatkan kuah)
Garam
Gula
Perasa secukup rasa

Semua bahan dicampurkan sekali dan kacau sehingga ia pekat.  Sedia untuk dicurahkan di atas ayam selang seli dibakar sehingga ayam cukup masaknya.





Kali ni prepare kuah banyak sikit......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...