~Menu Iftar 2012 - Nasi Kuning~



Nasi Kuning ni nama saya saja2 letak.....suka hati le kan.....saya yang masak.....hehe.....lagipun mmg warna dia kuning......saya tak namakan Nasi Beriani ke apa ke walaupun guna pewarna utk beriani sebab saya tak suka nasi2 ala2 nasi kandar.....rasa berlemak terlebih....sbb saya tak boleh telan sangat.....yg ini agak2 ikut selera anak tekak saya je....

~NASI KUNING~

3 cawan beras basmathi - dibersihkan dan disukat air seperti biasa memasak nasi

Bahan Tumis

2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 hirisan nipis halia

Buah Pelaga
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis

Untuk menumis:
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar butter
1/2 tin susu cair
Garam secukupnya
Pewarna Beriani

Cairkan minyak sapi + butter dan tumiskan bahan2 tumis tadi.  Masukkan beras (tanpa air) dan kacau2 seketika.  Masukkan air secukupnya dan tuangkan susu cair.  Masukkan garam dan pewarna beriani kemudian teruskan memasak nasi seperti biasa hingga masak.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...