Tuesday, July 24, 2012

~Menu Iftar 2012 - Dalca Sayuran~



Menu iftar kali ni yang ringkas sahaja.....Dalca Sayuran.....nak partner ngan nasi kuning dan ayam sos bermadu......semalam kepala pusing2 jadi tak nak sibuk2 pk menu pelik2.....resipinya pun ala2 reka2 je le sebab setengah bahan tak de pun.....apa pun, yang penting berbuka puasa dengan apa yang ada ni pun sudah memadai.....



~DALCA SAYURAN~

Daging (dihiris halus) secukupnya
3 batang putik jagung - dibelah panjang2
3 batang kacang panjang - dipotong2
1 biji ubi kentang - dipotong dadu
1 batang karot - dihiris panjang2
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
1 biji tomato - dibelah2

Bahan Tumbuk:
2 ulas bawang merah
3 hirisan nipis halia
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih

Rempah:
4 biji buah pegaga
1 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih

3 sudu besar serbuk kari (saya guna rempah mak siti)
air secukupnya utk jadikan rempah sebagai pes
2 cawan air @ secukupnya utk mencairkan kuah
1 kotak santan pekat
1 helai daun pandan - dicarik
2 tangkai daun kari
Garam/Gula
Air Asam Jawa

Tumiskan bahan tumbuk dengan rempah hingga naik bau.  Kemudian, masukkan pes serbuk kari tadi bersama dengan daun pandan dan daun kari.  Biar hingga pecah minyak.  Kemudian masukkan daging dan gaul2 sebentar.  Masukkan air dan boleh dimasukkan sayuran yang agak keras terlebih dahulu seperti karot dan ubi kentang, diikuti dengan sayuran lain.   Masukkan tomato bila nak angkat dalca ini.  Masukkan santan dan perasakan dalca tadi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...