Friday, October 24, 2008

Puding Ratu


Puding Ratu.....nape lak namanya puding ratu.....nama tu bukan kita yang letak.....mmg nama resipi tu Puding Ratu.....kita ambik dari sebuah majalah......tapi as a reminder, do not rely too much ngan resipi dari majalah.....sbb mmg terbukti resipi di situ ada yang salah....kena perati betul2 resipinya sblm buat ya....dah tentu u all kantoi sbb ada bahan yg tertinggal sedangkan dalam cara membuatnya ada disebut......itu yang kita terperasan......dah elok2 nak buat, tengok2 ada bahan tak ada sukatan dan tak disebut dalam senarai bahan......

Resipi ini bila diteliti bahan-bahannya hampir lebih kurang sama dengan resipi puding marble daripada fp kita tapi berbeza sukatan.....jadi secara tak langsung, menjadikan resipi ini bukan resipi puding yang biasa kita buat.....apa pun, meh tengok apa bahan2nya.....

Puding Ratu

25 gm serbuk agar-agar
2000 ml air biasa
450 gm gula castor
400 gm susu cair
10 biji telur
4 sudu makan tepung kastard
250 gm mentega
Pes Chocolate


Masak serbuk agar2 bersama air biasa dan gula castor hingga hancur. Campurkan susu cair, telur dan tepung kastard dan kacau hingga sebati. Tapiskan sebelum dituangkan ke dalam adunan agar2. Biar ia mendidih. Kemudian masukkan mentega dan biar ia mendidih seketika lagi. Tuangkan 3/4 adunan ke dalam loyang dan lebihan adunan dicampurkan dengan pes chocolate. Corakkan lebihan adunan tersebut mengikut kreativiti anda.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...