Tuesday, October 28, 2008

Lauk Pauk.....

Lauk pauk pun nak tayang gak ke??? heheh....apa salahnya kan.....kita sharing dari sekecik2 benda hinggalah sebesar2nya asal dapat memberi ilmu pada kawan2......kdg2 yg simple pun kita godek2 gak mencari resipi sbb terlalu ambik mudah.....jadi rasanya nak membalas budi bagi yang pernah kita ambik resipi mereka untuk dicuba.....mana tahu ada yang x tahu resipinya kan???

Sayur Lemak Bayam

Kari Kepala Ikan Ala Mamak

Bahan2
(sukatan agak2 ya.....)
Kepala Ikan (terserah ikan apa, yg sedap ikan merah)

Bahan Tumis:
Bawang Putih (dihiris halus)
Bawang Merah (dihiris halus)
Halba
Jintan Putih

Serbuk Kari Ikan
Serbuk Jintan Manis
Serbuk Ketumbar
Serbuk Lada Kering
Serbuk Lada Hitam

Air asam jawa
Santan
Daun Kari
Kacang Bendi
Tomato (dibelah)

Cara:
Ikan dibelah atau dipotong sesuka hati. Gaulkan dengan garam dan kunyit sedikit. Rebus sebentar dan toskan.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halba dan jintan putih hingga wangi. Masukkan daun kari. Kemudian, masukkan semua serbuk tadi (anggaran 1 sudu teh tiap satu kecuali serbuk kari dilebihkan) yang telah dijadikan pes dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan santan, biarkan ia mendidih sebentar sebelum dimasukkan ikan tadi. Kemudian, perisakan dengan garam dan gula mengikut selera sendiri.


Kepah Masak Manis

Kepah (anggaran 1 kg)
1 batang serai - diketuk2
1 biji Lada Merah - dihiris2
2 ulas bawang putih - diketuk2
1 ulas bawang merah - diketuk2
Daun Kucai/Daun Bawang - hiris halus
Garam, Gula

Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang merah tadi. Masukkan kepah tadi dan gaul rata. Masukkan serai, lada merah, daun kucai/daun bawang, garam, gula dan sedikit air. Biar hingga masak.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...