Corat Coret Aidilfitri 2008




Tahun ni seperti tahun lepas, hari raya kami sambut di kedua-dua belah kampung.......hari raya pertama di rumah mak di kelantan, mlm raya pertama bertolak balik ke kedah sbb esoknya ada family gathering belah kg hubby........petangnya bertolak semula ke kelantan.......hehehe.......jangan maree.......kami macam naik jet jer......redah jer sbb bukan selalu dpt balik kg......dah mmg ada cuti panjang, so mmg nak habiskan kat kelantan......jalan jammed sana sini tp tak de halangan.......kami tetap redah......tak puas balik sekejap2.....

Kita ni setiap kali balik ikut highway timur barat, mesti ler terserempak ngan EN GA......mula2 jumpa tak sedor sbb tengah sedap melayan mimpi......kali kedua bertembung ada tengah tunggu turn nak lintas jalan......but not to worry.......selalunya EN GA tak kacau orang asalkan kita patuhi nasihat.......
  1. Jangan bunyikan hon kenderaan anda --->> takut karang terkezut EN GA.....yg naya korang ler gak.....

  2. Kalu malam tu (selalu EN GA kuar time lewat petang sampai esok paginya) jangan suka2 hati bimp lampu atau pasang lampu tinggi.....silau mata EN GA karang.....

  3. Perlahankan kenderaan anda atau berhenti jika nampak EN GA kat tengah jalan.....jangan speeding especially start dr Puncak Titiwangsa sampai ler lepas Tasik Banding sbb EN GA ni kelabu asap....korang tak nampak dia nanti x sempat nak brake.......

  4. Last, hati-hati......

    *EN GA -- gajah
Ok ler.....berbalik kepada Hari raya mmg hari untuk anak-anak bergembira.....kita yang tua seronok melihat mereka dengan keletah yang macam-macam.....apa pun tahun ini beraya sakan......

Yang lebih gembira sbb dpt berita buat ayah chik (adik lelaki bongsu)......yg paling happy mesti ler mak sbb akhirnya adik dapat gak kerja.....nampak gayanya yg lelaki semua join pasukan beruniform.....lain bidang yang belajar, lain lak kerja yg dibuat.......yg dok kat Langkawi buat architecture, tp kerja jadi polis.....yg ini buat hotel catering, tp join beruniform gak......hmmm......degree buat pameran jer le gamaknya......lepas ni mak akan bermastautin di Putrajaya....dok kat kg pun dah x de anak2 buat temankan......so kita pun tak tahu ler bila dpt balik kg lagi......silap2 kena ke bandar......skrg giliran anak2 berebut nak heret dia ke hulu ke hilir sbb mak ni susah sangat nak ajak bertandang rumah anak2......skrg mak x dak alasan lagi......adik bongsu dah awal2 booking mak bawak ke Putrajaya......yg Langkawi lak dah lama tunggu turn mak turun sana, sibuk nak suruh mak masak nasi dagang kat dia.........ye ler......raya ni pun dia tak dapat balik sbb bertugas.......mak pulak susah hati benor tinggalkan pokok2 bunga dia kat rumah tu......tp kali ni layu ler pokok2 mak......hmmm......


Jalan raya sentiasa sesak dengan kenderaan.......pemandu2 ramai yg tak ikut peraturan.....memandu sesuka hati dan tidak penyabar langsung......langsung tak fikirkan orang lain yg dah que panjang dan dengan sabar menunggu giliran.....tp mereka seronok2 jer memotong dari belah kiri jalan..... bnyk jugak accident yang berlaku w/pun dlm keadaan kenderaan yg berjalan perlahan dan sangat sesak ini.....ini kerana sikap gelojoh ini ler......kalu ikut tu mmg x patut jadi kemalangan sbb semua geraknya perlahan sahaja......so ambil ler iktibar ya buat yg tak penyabar ni......jangan tunjuk contoh tak elok k.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...