Friday, October 30, 2015

Citer Chocolate Cake dan Pelanggan


Kek surprise untuk tunang customer, tak banyak kerenah....chit chat tak sampai 1/2 jam terus buat pembayaran....oleh kerana diminta buat delivery, saya ada terms and condition saya, tempahan untuk RM80 ke atas sahaja saya buat delivery bagi sekitar Perlis tapi tanpa kos delivery dan untuk luar dari Perlis tu tempahan melebihi RM100 dan sebagainya......untuk self pick up no problem....ini mengambil kira masa dan kos minyak saya...kerana saya anggap masa tu emas, misalnya untuk ke Padang Besar perjalanan pergi balik makan masa dekat 1 jam.....minyak kereta saja dah berapa ringgit kan....kalau ke alor setar pergi balik minyak kereta saya dah abis rm30, belum lagi mengambil kira masa dan penat saya kena travel pergi balik 2 jam, tak faham situasi saya tak perlu le order.....kalau tak banyak kerenah, silakan kita berurusan....saya sebenarnya mudah bertolak ansur..

Memandangkan saya tak ambik kos delivery untuk ke sekitar perlis, kecuali ke Padang Besar dalam RM5 kos delivery....jadi saya tetapkan kos tempahan berapa baru saya buat delivery, kira win win situation.  Kalau nak order bawah dari tu boleh le self pick up, tak ada masalah, tapi tempahan kek mesti le min 1 kg ke atas.  Saya bukan buat kek ari2 dan bukan le sekali buat banyak2, kena ambil kira kos elektrik dan kos gas oven.  Kalau nak 1/2 kg tak berbaloi saya nak bakar kek.  Orang kata tak balik modal.

Lagi satu, jangan minta saya buat delivery pada waktu pejabat pada hari bekerja.  Maaflah, kerana saya juga bekerja sepenuh masa.  Prinsip saya masa kerja tidak sekali2 saya gunakan untuk urusan biz kek saya.  Jadi saya tidak boleh layan.  Sebab itu masa delivery saya hari kerja hanya selepas jam 6 petang dan seboleh sumer urusan melalui whatsapp sahaja, elakkan le sms kerana kdg2 bertalu2 saya jawab sms, last2 cancel order....sms bukan free jadi seperti dah merugikan masa melayan mesej2 yang ada.  Hatta entry blog pun saya taip malam2 n set posting pada masa sekian2 keesokkannya.  Mudah je sekarang....

Balik kisah customer tu, turn out to be kenal le pulak keluarga bakal mentuanya....kecik je dunia.....sehari lepas delivery ibu penerima kek siap tepon le pulak tanya camne bakal menantu leh kenal kita.....hehe.....hendak dijadikan rezeki saya le nampaknya, dah mmg kenal dia orang....

Terima kasih pelanggan yang sudi tempah tanpa banyak soal.  Saya menghargai pelanggan yang tidak berkira dalam setiap segi, jadi saya pun tidak akan berkira untuk memberi yang terbaik buat mereka.  Saya berpegang kepada prinsip tidak mengejar kuantiti, semua kek fresh made dan tidak disimpan lebih sehari, kebiasaannya untuk tempahan esok, malamnya baru saya bakar tp tak boleh tempahan mendadak dan tiba2 kerana saya juga ada banyak kerja lain dan ada perancangan sendiri.  Penting untuk organize masa kerana saya suka concentrate satu2 kerja pada satu masa.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...