Mee Kari Ala-Ala



Haha....nape mee kari ala-ala?  Sbb bahan tak cukup....jadi ala2 hampir je le kejadiannya....boleh le buat makan ngan anak2....janji habis depa hadap....mee kari bukan le resipi susah....benda paling mudah nak disediakan sebenarnya.....

Cuma kejadian pada hari tu menyebabkan bahan2 tak complete....suruh le si anak teruna singgah kedai bila abis tuition untuk belikan sayuran buat partner mee kari nih....suruh beli sawi hijau biasa, dia beli lak sawi putih, suruh beli taugeh biasa, dia beli lak taugeh cameron yang hijau tu....suh beli tauhu keras, dia beli lak tauhu telur yang lembik....tak leh salahkan dia le...dah memang di paket2 tu tulis nama taugeh, sawi ngan tauhu....yang belakang dia pun tak kenal.....jadinya makan je la apa yang ada.....

MEE KARI ALA-ALA
(untuk 4 orang makan)

Mee 1 paket - celur dengan air panas
Sawi - celur dan potong2
Taugeh - celur 
Tauhu - goreng sebentar dan potong2
Cili Merah - hiris halus2
2 biji telur - direbus
Limau Nipis - jika perlu
Bahan Kuah:

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil halia (saya guna pes halia bentong)
1 sudu besar udang kering

Kisar semua bahan di atas dengan sedikit air.

1 1/2 kotak santan kotak
3 sudu besar rempah kari - jadikan pes
1 sudu besar asam jawa (pati pekat)
2 sudu besar gula
2 sudu besar udang kering
Isi Ayam - dihiris kecil2 secukupnya
2 biji ubi kentang - potong sesuka hati
Fish Ball - secukupnya, belah 2
Air secukupnya
Garam secukupnya

Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan garing sedikit.  Masukkan gula kemudian pes kari dan kacau hingga pecah minyak.  Masukkan sedikit air.  Masukkan ayam dan ubi kentang.  Kacau.  Bila hampir empuk ayamnya, masukkan santan kotak tadi bersama udang kering, asam jawa dan fish ball.  Kuah sedap sedikit pekat, jadi jangan masuk terlalu banyak air.  Perasakan lagi dengan garam dan gula jika perlu. 




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...