Monday, October 26, 2015

KEBUN KU : Sedikit citer kebun....

Moh...tayang citer kebun lagi....ye le....tempat melepaskan penat dan terapi diri....petang hujung minggu leh le jenguk lama-lama tengok mana batang pokok yang dah rosak, cantas-cantas mana yang patut, sembur2 ulat perosak dan macam2 lagi.....


Tuaian hari minggu banyak berkisar pasal pokok bunga telang....ntah dah berapa kali duk kutip....n bersama tu ada lak bunga cheroit yang keluar....terus kutip walaupun tak tahu bila nak makan, boleh buat ulam sebenarnya....yang first keluar tak ambik n tak sempat nak makan, terbiar tua di pokok je...telan pun banyak yang dapat...nanti next entry kita share air herba dengan resipi dapat dari tokey nursery...


Alahai...yang ni banyak keluar bunga....tp sumernya bunga jantan....takde yang betina....dan rasanya satu ni je le yang ada yang betina....tu pun entah hidup ke mati tak tahu le....tengok batangnya pun hidup segan mati tak mau gitu....




Pokok kacang bendi....berbuahnya tidak serentak....satu satu je keluar.  Akhirnya terlupa dan tak petik, terus tua di pokok je....ada yang terlindung sebab daun besar sangat dan rapat-rapat tumbuhnya.  Kali ni mmg banyak putik keluar tetapi terperasan ada beberapa dahan pokok tiba2 layu.....rupa-rupanya ulat menyerang kacang2 bendi yang baru berputik tu menyebabkan dahan mati......terpaksa le cantas.....memang tak de rezeki nak makan lagi le....kalau makin banyak ulatnya, terpaksa le nanti pokok tu pun kita korbankan.....


Pokok Patah Tulang.....saya memang ingat yang ini dah tak mau hidup....saya cucuk batangnya rasanya hampir 3 bulan....tak de perubahan....takde daun tapi tak mati....jadi saya biarkan saja dan siram seperti biasa.....alih2 sekarang keluar daun....once dah start kuar daun cepat betul dia bercabang dan skrg nampaknya sumer 4 dari 5 batang yang disemai hidup.....



View kebun kecik......sawi duk rupa tu je....tak membesar2 langsung.....boleh membesar lagi ke atau dah terbantut tumbesaran ke tak tahu le....jadi biarkan saja.....

Pokok kacang botol....akhirnya memunculkan diri...petang tu alihkan ke tanah letak di tepi pagar untuk dia memanjat....alhamdulillah....dapat gak tanam....cuma ada 2 pokok yang keluar tunas....yang sebelum ni pernah semai sampai 4 kali sumernya tak mengeluarkan tunas...



Pokok turi ni cepat membesar.....baru tanam dalam sebulan dua je....sayur kegemaran untuk buat gulai masak lemak....nampaknya dah mula kuarkan bunga....ingatkan pokok ni takde serangan ulat, sekali tilik punya tilik, alahai ada gak yang menyinggah....rasanya ulat ni mmg species untuk pokok turi sebab bentuknya yang duduk di tepi daun dan di dahan turi yang halus.....memang seakan sama je bentuknya....


Ini pucuk midin....gigih kan nak tanam gak....pokok tumbuh dalam hutan tetapi hendak gak tanam sebab susah nak jumpa...kadang2 nasib baik ada le dijual di nat....yang ni pun sama, suka buat masak lemak, tapi saya paling suka letak dalam bubur lambuk....salah satu yang wajib ada untuk bubur lambuk adalah daun ni.....buat masa ni baru nak belajar kuar daun2....tak berapa banyak lagi....jadi sayang nak petik....nak tunggu betul2 merimbum baru le boleh petik2.....


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...