Wednesday, November 4, 2015

MENU BEKAL SEKOLAH

Musim exam untuk along....request minta bawa bekal hari2 sepanjang peperiksaannya....demi untuk dia tenang dan gembira, biarpun penat ari2 buatkan le jugak.....dah buatkan untuk along, yang lain pun request nak gak bawak bekal le...first day buat daging ketumbar berempah, then buat ayam kurma....tak sempat nak snap gambar.....tak ada mood le pulak.....arini buat ayam masak tomato ngan kangkung goreng belacan....kangkung fresh ambik dari kebun....cinonet je daunnya.....tp memikirkan lama dah tanam tak besar2 jugak, hentam aje le.....terus rembat je le buat untuk bekal along......lama2 kita pun dah takde idea nak masak apa yang jenis simple dan tak menyusahkan anak2 untuk makan...


Kangkung ngan bunga turi yang dah 2 hari dikutip.....first kutipan dah siap buat masak lemak ngan daun bayam ari minggu aritu....daun turi tak kutip lagi, sayang nak potong2 sbb pokoknya pun masih rendah.....tunggu besar sikit baru buat kutipan besar-besaran.....


Ayam Masak Tomato

Ayam - dipotong  ketulan kecil2
1 ulas bawang besar kuning (blend 3/4, baki dipotong gegelang)
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil pes halia bentong
1 sudu besar pes cili
1 sudu kecil air asam jawa
Sos Tomato + Sos Cili - secukupnya
Gula secukupnya
Garam secukupnya

Ayam disalut garam dan digoreng garing.  Angkat.  Tumiskan bawang besar, bawang putih, pes halia dan pes cili yang telah dikisar bersama hingga betul2 pecah minyak.  Masukkan air, sos tomato, sos cili dan gegelang bawang tadi.  Masukkan ayam.  Masukkan air asam jawa.  Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...